Președintele României a vizitat Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă de la Constanța: Astfel de centre trebuie extinse în condițiile în care peste tot în România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile

Publicat pe Categorii Eolian, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Regenerabile Eolian Președintele României a vizitat Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă de la Constanța: Astfel de centre trebuie extinse în condițiile în care peste tot în România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile

Președintele României Klaus Iohannis, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș și ministrul Educației, Ligia Deca, au vizitat Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă de la Constanța.

La finalul vizitei, președintele Iohannis a declarat: “Am vizitat astăzi un centru de formare, putem să-i spunem, este un fel de școală în care oamenii interesați sunt pregătiți pentru a fi tehnicieni în zona regenerabilelor. Este vorba de tineri care vor să se califice, dar și de adulți care vor să se recalifice. Ați fost unii dintre dumneavoastră împreună cu mine, ați văzut baza tehnică. Este un centru, care după părerea mea, funcționează foarte, foarte bine. Din ce am aflat astăzi, din discuții, deja în ultimii mai mult de 10 ani, aici s-au format peste 10.000 de specialiști în acest domeniu. Pentru noi, în România, este o zonă foarte importantă în condițiile în care vrem să extindem considerabil zona de regenerabile. Asta din mai multe motive – vrem să protejem mediul, vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice, vrem să dispunem de cât mai multă energie din surse regenerabile. Regenerabile, în principal, aici vorbim despre eolian, adică să recoltăm energia vântului și despre fotovoltaice, adică să recoltăm energia solară. Ne află aici, lângă Constanța, în Dobrogea, unde condițiile naturale sunt propice, avem și foarte mult soare, avem și foarte mult vânt și, în mod natural, regenerabilele au luat un avânt semnificativ aici, în zonă. După părerea mea, astfel de centre trebuie extinse în condițiile în care peste tot în România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile, asta însemnând și în stil industrial, dar în același timp înseamnă și individual. Tot mai mulți români vor dori să-și transforme felul în care generează sau consumă energie, există o tendință clară sprijinită și prin fonduri europene de a amplasa, de exemplu, panouri fotovoltaice pe case, pe blocuri. Noi, ca și Stat, încurajăm puternic acestă tendință. I-am felicitat pe cei pe care i-am întâlnit astăzi în centru, este o echipă tânără, o echipă foarte energică, un foarte bun exemplu pentru alte dezvoltări similar”.

În cadrul RESS sunt predate cursuri pentru calificarea şi recalificarea adulţilor, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special energia eoliană şi energia solară fotovoltaică. În cei 14 ani de activitate, școala de la Constanța a pregătit peste 10.000 persoane.

„Pregătirea de specialiști în domeniul energiei verzi și în cel al noilor tehnologii este extrem de importantă pentru angajatori, pentru dezvoltarea economică a României, dar în primul rând pentru oameni. Fonduri europene au sprijinit dezvoltarea românilor și continuăm această abordare strategică și în exercițiul financiar multianual 2021-2027. Concret, prin Programul Educație și Ocupare investim 4,34 miliarde de euro în educație, formare și calificare, sprijinirea tinerilor, persoanelor inactive, șomerilor de lungă durată și categoriilor vulnerabile pe piața muncii. Acest Program va asigura sprijin pentru aproximativ un milion de români pentru a deveni activi pe piața muncii, fiind pregătiți și în meseriile căutate pe piața muncii precum cele din domeniul energiei regenerabile, dar și pentru alte domenii în care avansul tehnologic va duce la nevoia de specialiști”, a punctat ministrul Marcel Boloș.

În perioada de programare 2014-2020, Programul Operațional Capital Uman cu o alocare de 4,59 miliarde euro a asigurat finanțări în domeniu. Un exemplu de proiect finanțat în cadrul acestui program este RenewAcad – Academia de Consiliere si Pregatire Profesionala pentru Surse Regenerabile de Energie, implementat de WIND POWER ENERGY SRL. Cu o valoare totală de 4,71 milioane lei, proiectul este în curs de implementare până la sfârșitul lunii septembrie 2023. Până în luna februarie 2023 au rezultatele înregistrate au fost:

  • 571 persoane certificate urmare a sprijinului acordat;
  • 119 persoane care își găsesc un loc de muncă urmare a sprijinului primit;
  • 576 angajați care beneficiază de sprijin pentru participarea la formare/ validare de competențe.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *