Primăriile Braşov și Oradea primesc finanţare europeană să-și facă parcuri fotovoltaice. MIPE a publicat listele pentru apelul POIM: două proiecte acceptate, cinci au fost respinse

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Esential Primăriile Braşov și Oradea primesc finanţare europeană să-și facă parcuri fotovoltaice. MIPE a publicat listele pentru apelul POIM: două proiecte acceptate, cinci au fost respinse

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a publicat lista proiectelor acceptate și lista proiectelor respinse în cadrul apelului de proiecte POIM „Măsuri pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile pentru comercializare la nivelul autorităților publice locale”.

Potrivit celor două liste, 2 proiecte au fost admise și 5 proiecte au fost respinse. Au fost admise proiectele depuse de Primăriile Brașov și Oradea.

Proiectul depus de Primăria mun. Brașov prevede amenajarea unui parc producție energie din surse regenerabile pentru comercializare la nivelul UAT Brasov, în valoare de peste 40 milioane lei.

Primăria Braşov va investi aproape 108,5 milioane lei (22 milioane euro), din care 40,5 milioane lei reprezintă finanţarea europeană accesată prin POIM, pentru realizarea unui parc fotovoltaic de 20 MW. Vor fi instalate 30.770 de panouri pe o suprafaţă de 35 de hectare situată în localitatea Stupini, la 11 km de municipiul Braşov.

’’90% din energia electrică necesară clădirilor şi serviciilor publice din oraş va fi asigurată de propriul parc. Şcolile, grădiniţele, creşele, instituţiile de cultură, iluminatul stradal şi chiar producerea zăpezii artificiale din Poiana Braşov vor putea folosi curent produs de noi. În mai puţin de 10 ani, Braşovul va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% şi va atinge neutralitatea climatică până în 2050’’, potrivit declarațiilor primarului mun. Brașov,  Allen Coliban.

De asemenea, Primăria municipiului Oradea va primi peste 30 milioane lei pentru construirea unui parc fotovoltaic, care va fi amplasament pe strada Matei Corvin.

Județul Bihor va beneficia de investiții de peste 90 milioane de euro, pentru dezvoltarea comunităților, iar una dintre investiții este într-un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România, a declarat, recent, Marcel Boloș, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene.

Centrala electrică fotovoltaică prevede montarea a peste 15.000 de panouri fotovoltaice, ce vor fi amplasate pe structuri metalice de susținere speciale. În cadrul investiției sunt prevăzute și lucrări conexe: executarea unui racord electric la Sistemul Energetic Național prin intermediul Stației Electrice de 110 kV din incinta CET, inclusiv construirea unei stații electrice de transformare 20/110 kV, amenajarea terenului, realizarea de alei și drumuri tehnologice în cadrul parcului, îngrădirea acestuia, sistem de iluminat, sistem de supraveghere video centralizat, instalație de legare la pământ și paratrăsnet.

Valoarea totală a investiției este de 81.381.870,50 lei inclusiv TVA, din care 30.022.219,94 lei (45%) reprezintă cofinanțarea proiectului din fonduri europene, iar 51.359.650,56 lei (55%) va fi contribuția municipalității. Durata estimată de realizare este de 12 luni.

Potrivit listei publicate de MIPE, au fost respinse 5 proiecte, și anume:

  • Proiect depus de Primăria mun. Reșița de realizare a unui parc fotovoltaic
  • Proiect Comuna Cristești (Botoșani) – Creșterea independenței energetice a UAT Cristești prin achiziția de echipamente care produc ESR
  • Proiect Comuna Socodor (Arad), de înființare parc fotovoltaic în vederea producerii energiei electrice pentru comercializare
  • Proiect mun. Drăgășani de creștere a eficienței energetice
  • Proiect privind realizarea unor capacități energetice (CEF), pentru comercializare energie  în județul Maramureș.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *