Primul parc fotovoltaic și eolian pentru cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România a fost inaugurat la Cluj-Napoca. O investiție de 2,6 milioane euro

Publicat pe Categorii Business, Eolian, Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Solar
Prima Pagina Regenerabile Eolian Primul parc fotovoltaic și eolian pentru cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România a fost inaugurat la Cluj-Napoca. O investiție de 2,6 milioane euro

Primul parc fotovoltaic și eolian pentru cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România a fost deschis în zona Lomb a municipiului Cluj – Napoca, în cadrul Cluj Innovation Park (CIP).

Sursă foto: ziarulfaclia.ro

Valoarea totală a proiectului este de 2.6 milioane euro și a fost finanțat prin Programul Operațional Competitivitate și cofinanțat de la bugetul local, prin intermediul Cluj Innovation Park, potrivit unui comunicat al Primăriei Cluj Napoca.Rezultat al implicării partenerilor din ecosistemul clujean din domeniul energiei, proiectul CITAT-E (Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate pilot în Energii alternative) este realizat de către INCDTIM – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – solicitantul finanțării în numele clusterului TREC – Transylvania Energy Cluster, în parteneriat cu CIP.

Tehnologiile instalate în noul parc fotovoltaic și eolian, realizat pe o suprafață de 17.000 mp, permit o capacitate de aprox. 1 MW.

Parcul este gândit și pentru a funcționa ca un laborator de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și instalații eoliene moderne. Acesta va îndeplini rolul unei platforme suport pentru efectuarea de cercetări complexe în domeniul energiilor alternative, oferind acces gratuit la instalațiile existente pentru membrii clusterului TREC care desfășoară activități de cercetare în domeniu.

Energia produsă în acest parc va fi folosită în cadrul Cluj Innovation Park, estimându-se că aproximativ 70% din energia necesară funcționării ansamblului CREIC va putea fi acoperită prin acest proiect.

”Acest proiect este important pentru orașul nostru pentru că arată că suntem pe direcția corectă. Cluj-Napoca a primit recunoașterea din partea Uniunii Europene de a fi în primele 10 orașe europene care-și propun să devină neutre din punct de vedere climatic. În primul rând, este vorba despre o viață sănătoasă la Cluj-Napoca, mai puțină poluare și mai multă energie verde. La nivel european anual avem aproximativ 400 de decese premature din cauza poluării. Investițiile acestea în dimensiunea verde nepoluantă, eoliană și solară, vor conduce la o energie ieftină, accesibilă pentru cetățeni. Ăsta e viitorul, să reușim să atragem cât mai multă energie solară. Pentru asta avem specialiști, pentru că nu e ușor. Energia solară trebuie captată, stocată, după aceea distribuită. Acest proiect vine în continuarea parcului fotovoltaic din Someșeni, dar și a celor privind instalarea de panouri fotocoltaice pe 9 clădiri publice din oraș. Prin amplasarea acestor panouri fotovoltaice am eliminat gaze cu efect de seră echivalentul a 2500 de copaci doar într-un an”, a precizat primarul Emil Boc.

Alte investiții verzi în Cluj-Napoca

În municipiul Cluj-Napoca, Primăria a instalat panouri fotovoltaice pe 9 clădiri publice: Colegiul Național Pedagogic Gheorghe Lazăr, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Liceul Onisifor Ghibu, Seminarul Teologic Ortodox, Baza Sportivă Gheorgheni, Hala Agroalimentara Grigorescu și Hala Agroalimentară IRA.

Acestea au fost realizate printr-un proiect dedicat pentru 7 locaţii, iar pentru Liceul Onisifor Ghibu și Seminarul Teologic prin proiecte europene de reabilitare care au inclus și o componentă de producţie de energie regenerabilă.

Până la 1 august, aceste panouri fotovoltaice am produs 369,58 Mwh, echivalentul a 97,66 tone CO2 și a 2500 arbori plantați.

Primăria are în derulare un proiect finanțat prin Mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014‐2021 pentru montarea panourilor fotovoltaice în următoarele 4 locații: Școala Ion Agârbiceanu, Parking Moților, Parking Hașdeu și Parking Fabricii. Puterea totală propusă pentru aceste 4 locații este de 290 kWp.

În această vară , a fost dat în folosință Parcul fotovoltaic de către Compania de Termoficare, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca pe strada Plevnei, nr. 68-70

Parcul fotovoltaic de la Centrala Termică de Zonă Someș Nord a fost realizat pe fostul amplasament al depozitului de combustibil, pentru asigurarea parțială a consumului de energie electrică necesară echipamentelor și sistemelor proprii ale centralei.

Centrala Fotovoltaică e formată dintr-un sistem de panouri fotovoltaice interconectate – 696 panouri fotovoltaice monocristaline, 4 invertoare de 100 kW fiecare. Această centrală deservește aproximativ 6000 de apartamente și produce 30% din necesarul total de energie. Ne folosim de energia solară pentru a încălzi locuințele deservite, fără a mai fi nevoie să consumăm curent electric sau gaz și astfel producem anual o economie de 75.000 de euro.

Pentru această investiție, SC TERMOFICARE NAPOCA SA a beneficiat de un grant în valoare de 314.000 de euro pus la dispoziție de către Innovation Norway pentru finanțarea costurilor ligibile ale proiectului, în procent de 60%.

Potrivit Strategiei, compania de termoficare va continua să dezvolte această componentă. In acest moment este în derulare o achiziţie pentru montarea de panouri fotovoltaice și pompă de căldură la CT 11 – Grigorescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *