Producătorii din regenerabile și-au spus oful la Bruxelles. Întâlnire PATRES cu Maroš Šefčovič, Vicepreședintele CE pentru Uniunea Energiei

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile
Prima Pagina Energie Producătorii din regenerabile și-au spus oful la Bruxelles. Întâlnire PATRES cu Maroš Šefčovič, Vicepreședintele CE pentru Uniunea Energiei

Problemele producătorilor de energie din surse regenerabile au fost prezentate oficialilor Comisiei Europene de catre reprezentanții PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile  din România, care s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu  Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei. Situația critică a producătorilor de energie din surse regenerabile din România, necesitatea simplificării schemei de sprijin existente, respectiv modificării Legii 220/2008 au reprezentat principalele teme de discuţie, se precizează într-un comunicat transmis de PATRES.

comisia-europeana

“Suntem deosebit de onorați că am avut ocazia să prezentăm Domnului Maroš Šefčovič problemele grave pe care le întâmpină producătorii de E-SRE în activitatea lor. În cadrul întâlnirii, am expus opinia PATRES cu privire la actualul cadru legislativ, barierele existente în funcționarea pieței de energie din surse regenerabile și propunerile noastre de salvare și dezvoltare a acestui domeniu“, a declarat Dl Prof.Dr.Viorel Lefter, Președinte PATRES. O delegaţie a PATRES s-a întâlnit săptămâna trecută cu Domnul Maroš Šefčovič, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei.

Oficialul Comsiei Europene a aflat de la PATRES că producătorii de energie din surse regenerabile din România sunt într-un impas: se confruntă cu o lipsă acută de lichidități, veniturile acestora fiind reduse dramatic, fiind afectați totodată de creșteri majore ale costurilor pentru echilibrare, de tranzacționare și diverse taxe. Potrivit datelor organizației, 30% dintre producătorii de E-SRE riscă insolvența sau falimentul, începând din acest an.

“PATRES propune modificarea Legii 220/2008 și introducerea unui sistem de feed-in-premium în locul sistemului de certificate verzi existente. Admitem necesitatea de a nu crește prea mult impactul asupra consumatorului final și  indicăm un feed-in-premium la nivel de preț minim al certificatelor verzi, fapt ce ar constitui o bază pentru o funcționare normală a pieței energiei, în condiții de transparență și nediscriminare”, a menționat Dl Martin Moise, Prim Vice-Președinte PATRES.

Dl Šefčovič a asigurat PATRES că va discuta cu Premierul Dacian Cioloș și cu ministrul Energiei Victor Grigorescu pentru a se informa cum decurg lucrurile, ce rezultate sunt, cu sugestia de a găsi soluții de comun acord cu participanții la piață, respectiv reglementări în domeniu. Totodată, domnia sa a solicitat reprezentaților PATRES să informeze autoritățile române cu privire la discuțiile purtate în cadrul întâlnirii, se menționează în comunicatul PATRES.

Oficialul Comisiei Europene a încurajat PATRES să lucreze în mod activ în grupurile de lucru de la Ministerul Energiei și Parlament și să se implice intens în realizarea Strategiei Energetice a României. Referindu-se la viitorul pieței europene de electricitate, acesta a menționat că peste tot în Europa este o piață supra-reglementată, fiind astfel foarte dificil să se discute de mecanisme complet funcționale, însă se lucrează la schimbarea acestei situații, inclusiv la revizuirea directivelor în domeniul energiei din surse regenerabile, dorindu-se prezentarea unei soluții optime până la finele acestui an, susțin reprezentanții PATRES.

PATRES are în componență 91 de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro şi biomasă), reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de peste 800 MW.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *