Profesorul de fluide Anton Anton preia șefia Ministerului Energiei. Vrea o nouă strategie energetică în colaborare cu Ministerul Mediului. “Se va bate” pentru hidrocentrala Tarnița

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Profesorul de fluide Anton Anton preia șefia Ministerului Energiei. Vrea o nouă strategie energetică în colaborare cu Ministerul Mediului. “Se va bate” pentru hidrocentrala Tarnița

La Ministerul Energiei este, din nou, agitație. Se instalează un nou ministru… În Guvernul 3 Dăncilă, partidul – ALDE l-a schimbat pe Toma Petcu cu Anton Anton, profesor de fluide. Urmează o perioadă de acomodare, cu siguranță noul ministru va veni cu oamenii lui, durează până se pun cu toții în temă cu activitatea ministerului, rămâne de văzut dacă vor continua proiectele demarate de Petcu…Un lucru e clar, numai de o perioadă de stand-by nu are nevoie acum Ministerul Energiei, așa că să sperăm că acomodarea va fi scurtă și schimbările…doar în bine. Sperăm.

La audierile din comisiile de specialitate, ministrul Anton a făcut primele declarații cu privire la domeniul de care se va ocupa. La întrebările adresate, el a afirmat că susţine exploatarea gazelor din Marea Neagră, însă cu măsură.” Trebuie să ne ocupăm de ele, să le exploatăm. Nu sunt adeptul unui monopol. Dar nici nu cred că trebuie să deschidem complet piaţa şi să dăm în Europa toate gazele româneşti”.

Referindu-se la proiectul de strategie elaborat în 2016, acesta a spus că nu poate fi aplicat. Energia este un domeniu extrem de important, care necesită o strategie naţională la care ministerul va lucra în perioada următoare, a afirmat Anton, insistând pentru elaborarea unei strategii naţionale în colaborare cu Ministerul Mediului.

Alte declarații ale ministrului Anton Anton:

  • Trebuie să păstrăm mixul energetic.
  • La nuclear, avem posibilitatea de reabilitare a celor două unități şi acest lucru va dubla viaţa acestor unităţi și avem în plan construcția altor două unități.
  • Centralele pe cărbune, vor trebui retehnologizate pentru reducerea nivelului de poluare.
  • În sectorul hidro, mă voi bate pentru hidrocentrala Tarniţa, care aduce nişte avantaje certe. Nimeni din jurul nostru nu este în stare să acumuleze energie. În afară de Tarniţa mai există nişte hidrocentrale care trebuie puse în funcţiune cât se poate de repede şi să vedem care este modalitatea de a construi noi centrale.
  • Regenerabile, preocupare pentru biomasă și stocare energie.

La finalul audierilor, după ce a fost validat, Anton Anton le-a declarat ziariștilor: ”Eu cred că Energia este unul dintre domeniile cruciale ale economiei. Asta nu am inventat-o eu. Nu avem energie, nu se aprinde becul. Nu avem energie, nu funcționează telefoanele. Nu avem energie, nu funcționează nimic. Există filme suficiente, apocaliptice, în care lipsa de energie ne duce într-o altă societate. Cred că Ministerul Energiei trebuie să elaboreze o strategie naţională cu o viziune clară şi limpede (…) Eu aş vrea să fie gata mâine. Există un draft de strategie pe care nu vreau să îl comentez, există un colectiv care lucrează la strategie şi care o are aproape gata. Strategia de energie fără un parteneriat cu Ministerul Mediului nu funcţionează” (preluare Agerpres).

Acesta a mai ținut să precizeze că toată viața a fost profesor de fluide, „de tot felul de fluide”, și nu își va schimba adresa de e-mail – profesoruldefluide@gmail.com.”Sunt profesor de fluide. O viață întreagă am fost profesor de fluide. Eu am făcut mașini hidraulice. Am predat mașini hidraulice, m-am ocupat de pompe, de tot felul de fluide. Eu sunt profesorul de fluide”, a spus Anton, citat de Agerpres.

Anton Anton are 68 de ani şi este profesor universitar la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. A fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, iar în 2008 a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei în Guvernul Tăriceanu. Potrivit CV-ului său, Anton are şase brevete de invenţii şi şapte cărţi publicate.

În ceea ce priveşte averea sa, potrivit declaraţiei din 2017, Anton are un teren de 885,40 de metri pătraţi în Voluntari, cumpărat în 1998, două case, una în Voluntari, construită în 2005 şi una în Alba Iulia, moştenită în 2016 şi un apartament moştenit în 2012, în Timişoara. Ministrul mai are două maşini, un Ford Focus cumpărat în 2014 şi un Chevrolet Spark cumpărat în 2011. Are şapte conturi în bănci deschise atât în lei, cât şi în euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *