Proiectul AGRI, promovat în Comisia Europeană pentru finanţare. Reuniune Inter-ministerială la Bucureşti

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiectul AGRI, promovat în Comisia Europeană pentru finanţare. Reuniune Inter-ministerială la Bucureşti

* Azerbaidjan, Georgia şi România au semnat Acordul pentru proiectul AGRI

Reuniunea Interministerială privind proiectul AGRI şi-a propus reafirmarea sprijinului politic şi de asistenţă companiilor naţionale asociate în proiec, având convingerea că evenimentul, organizat astăzi la Bucureşti, va fi valorificat pentru parcurgerea cu succes a următoarelor etape ale proiectului AGRI.

O astfel de iniţiativă regională, precum este proiectul AGRI, cuprinde nu doar componenta de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale, cât şi pe cea de cooperare regională promovând, în acelaşi timp, parteneriate cu State Membre ale Uniunii Europene, cât şi cu importanţi furnizori de gaze naturale din regiunea Caspică, cum este Republica Azerbaidjan, producator important de gaze naturale, cu o contribuţie semnificativă la realizarea proiectului Coridorului Sudic de gaze, se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.

Astăzi, 24 iunie 2015, s-au desfăşurat la Bucureşti, lucrările Reuniunii Inter-ministeriale privind proiectul AGRI, la care ţările participante au fost reprezentate de domnul Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, domnul Natig Aliyev, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan şi d-na Mariam Valishvili, Vice-Ministrul Energiei din Georgia. Din partea Ungariei a participat E.S. domnul Botond Zakonyi, Ambasadorul acestei ţări în România. La Reuniune au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai companiilor naţionale implicate în proiectul AGRI, diplomaţi acreditaţi în România de la ambasadele ţărilor asociate în acest proiect şi alţi invitaţi.

De la ultima Reuniune Inter-ministerială care a avut loc tot la Bucureşti, în mai 2011, proiectul AGRI a înregistrat progrese importante şi anume finalizarea Studiului de Fezabilitate, concluziile finale ale acestuia fiind prezentate în cadrul Reuniunii de către compania de consultanţă care l-a elaborat. Acestea evidenţiază ca fezabile două dintre scenariile de capacitate analizate, respectiv 5 mld. m.c/an şi 8 mld. m.c/an.
Totodată s-au realizat demersurile de promovare a acestui proiect la nivelul Uniunii Europene, demersuri care s-au concretizat prin includerea sa în lista Proiectelor de Interes Comun, care va fi finalizată în cursul acestui an.

În finalul evenimentului, Miniştrii Energiei din Republica Azerbaidjan, Georgia şi România au semnat Declaraţia Comună a Reuniunii Inter-ministeriale cu privire la Proiectul AGRI.

”Am fost astăzi cu toții de acord să reiterăm sprijinul pentru dezvoltarea proiectului AGRI pe baza concluziilor finale ale studiului de fezabilitate. Încurajăm companiile participante să continue să contribuie la progresul proiectului, să sprijine participare și a altor parteneri interesați în implementarea și dezvoltarea acestuia. Sprijinim companiile participante în identificarea și atragerea surselor de finanțare necesare pentru următoarele etape ale AGRI. Dorim ca împreună să promovăm proiectul AGRI la nivelul Comisiei Europene pentru a fi inclus pe lista finală de proiecte de interes comun în cadrul Fondului European pentru Investiții Strategice disponibil pentru finanțare europeană. Considerăm că proiectul AGRI este o componenta a coridorului sudic de gaz care poate aduce o contribuție importantă la securitatea energetică europeană.” – a declarat Andrei Gerea, ministrul energiei, întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri.

Proiectul îşi propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului şi Georgiei, traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicând construcţia a două terminale de lichefiere (pe coasta georgiană a Mării Negre) şi respectiv, regazeificare (pe coasta românească a Mării Negre). Volumele de gaze sunt destinate în principal asigurării consumului României şi Ungariei, restul fiind direcţionate către alte potenţiale pieţe din Europa, evidenţiate în cadrul Studiului de Fezabilitate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *