Reprezentantul Special al Preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry: Proiectul Phoenix se va lansa în noiembrie. Sprijinim trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici

Publicat pe Categorii Business, Energie, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Reprezentantul Special al Preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry: Proiectul Phoenix se va lansa în noiembrie. Sprijinim trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici
  • Rectorul UPB, Mihnea Costoiu: Centrul E2 sprijină România să pregătească viitorii operatori SMR

Reprezentantul Special al Preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, Asistentul Secretarului de stat pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt şi preşedintele Băncii de Export-Import a SUA (EXIM), Reta Jo Lewis au fost astăzi, 6 septembrie, la Universitatea Națională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti. Au vizitat Centrul E2 din cadrul UPB, parte a programului U.S. Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST).

Vizita a avut loc în contextul parteneriatului strategic între SUA şi România în domeniul energiei nucleare şi al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR cu numeroase beneficii pentru decarbonare, securitate energetică şi acces la energie curată şi sigură.

Foto: AIEE

Rectorul Mihnea Costoiu a afirmat, în deschiderea evenimentului, găzduit la UPB: “România este prima ţară în Europa şi a doua din lume care implementează tehnologia SMR. Centrul E2 sprijină România să pregătească viitorii operatori SMR şi hub-ul de instruire din regiune, cu sprijinul Nuclearelectrica, Nuscale şi al guvernului American. Suntem mândri că unul dintre proiectele noastre – Centrul de Explorare 2 – găzduieşte astăzi o vizită importantă. Suntem fericiţi să contribuim la crearea de noi ingineri, în special noi ingineri în domeniul nuclear, într-un moment în care România are nevoie din ce în ce mai mult de experţi. Se estimează că, până la sfârşitul lui 2030, pentru întregul program nuclear din România industria va avea nevoie de aproximativ 20.000 de angajaţi”.

Foto: AIEE

În discursul său, Reprezentantul Special al Preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, a atras atenţia asupra poluării şi schimbărilor climatice planetare, cu efecte negative tot mai mari asupra ecosistemului. El a precizat: „Vreau să reamintesc de ce suntem, de ce acesta este un moment atât de critic în istoria omenirii şi nu destui oameni sunt concentraţi pe realităţile provocării cu care ne confruntăm astăzi.  Acesta este unul dintre cele mai critice momente pentru oameni, de când oamenii au fost pe planetă”.

Foto: AIEE

Oficialul american a anunțat lansarea, în luna noiembrie, a proiectului Phoenix. Kerry a anunțat propunerile de proiecte câștigătoare, selectate în urma unei competiții, respectiv parteneri din Slovacia, Polonia și Cehia care vor face parte din Proiectul Phoenix și vor primi sprijin pentru studii de fezabilitate privind trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici.

La evenimentul de la UPB, au participat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, secretarul de stat Dan Drăgan, fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, oficiali ai Nuclearelectrica, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, ai autorităţilor statului, parlamentari, ai unor companii din domeniu.

Întâlnire Marcel Ciolacu – John Kerry

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu John Kerry, reprezentantul special pentru climă al președintelui SUA. Întâlnirea dintre cei doi oficiali este menită să demonstreaze preocuparea României pentru problemele legate de schimbările climatice și confirmă angajamentul României de a contribui la eforturile globale de combatere a încălzirii globale (European Green Deal). Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în prezent. Ele au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător și pot provoca daune ireversibile ecosistemelor și vieții pe Pământ. Tocmai de aceea, este esențial ca statele să coopereze și să găsească soluții comune pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a proteja planeta noastră.

Premierul Ciolacu s-a întâlnit și cu CEO-ul Companiei NuScale Power

Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu delegaţia companiei Nuscale Power, condusă de John Hopkins, CEO NuScale.

Şeful Executivului a spus că Guvernul României susţine implementarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni şi includerea energiei nucleare în taxonomia europeană şi în Programul Fondului de Modernizare, şi a încurajat NuScale să aibă o prezenţă activă în România şi să colaboreze cu Societatea Naţională Nuclearelectrica, în calitate de operator naţional şi regional.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *