Proiectul privind dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) în România și contractele aferente vor fi repuse pe ordinea de zi în Adunările Generale ulterioare ale acționarilor, în conformitate cu strategiile de dezvoltare ale proiectului, precizează Nuclearelectrica, în raportul trimestrial.
Reamintim că la AGA din 17 aprilie nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârilor privind continuarea proiectului pe baza studiului de prefezabilitate și încheierea contractelor FEED Faza 2 Offshore/Onshore și a Technology License Agreement.
Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a cerut o viziune calibrată și integrată a proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare. Pentru a asigura succesul pe termen lung al proiectului, ministerul a susținut necesitatea ca managementul executiv și neexecutiv al SNN să completeze unele aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc derularea proiectului, prezintă Nuclearelectrica în documentul consultat de InvesTenergy.
″Am avut o discuție în această dimineață cu clientul nostru RoPower. Ne-au spus că votul în AGA acționarului lor a fost amânat pentru perioada iunie-iulie și că asta nu a avut nimic de a face cu tehnologia NuScale sau cu contractorii, ci a fost ceva motivat politic, într-un an cu mai multe rânduri de alegeri. Ne-au mai spus că proiectul avansează în continuare și că nu e nici o problemă financiară. Deci, ceea ce știm este că votul în AGA a fost amînat pentru iunie-iulie, asta e tot ce ni s-a spus″, a declarat CEO-ul și președintele NuScale, John Hopkins, pentru Profit.ro.
Prin hotararea AGOA nr. 6 din 4 decembrie 2023, Nuclearelectrica a informat despre îcheierea FEED Phase 1 a Proiectului bazat pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici și aprobarea tranziției în faza FEED Phase 2 a Proiectului bazat pe tehnologia SMR. În data de 9 aprilie, SNN împreună cu compania de proiect SMR, anunța încheierea cu succes a Misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecția amplasamentului de la Doicești, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România. Concret, conform Hotararii nr. 4/17.04.2024 a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, în ceea ce privește aprobarea încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A, nu s-a intrunit numarul de voturi necesar luării unei hotarari (250.493.145 voturi reprezentând 88,83112% din voturile exprimate de actionarii prezenți sau reprezentați fiind „abtinere”. În ce privește aprobarea acordului tripartit al acționarilor/Investitoriilor (SHA), ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România, în forma negociată între SNN și Parteneri din Proiect, nu s-a întrunit numărul de voturi necesar luării unei hotărâri (250.493.145 voturi reprezentând 88,83112% din voturile exprimate de acționarii prezenți sau reprezentați fiind „abținere”).