Proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă avansează  

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Esential Proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă avansează  

Nuclearelectrica anunță că, în urma derulării și finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către Candu Energy Inc. („CEI”), o companie AtkinsRéalis [SNC-Lavalin Group Inc.] și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU® al Unității 1 a CNE Cernavodă.

Evaluat la aproximativ 750 de milioane de dolari canadieni, contractul continuă seria de contracte anterioare pre-proiect pentru Retehnologizarea Unității 1, cu AtkinsRéalis.

„Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul retehnologizarii Unității 1 de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitatea. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standarde de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. În plus, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, contribuții importante la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General al Nuclearelectrica SA.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Național 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performante unități la nivel global. După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să producă aproximativ 5 TW anual și să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viață, cea mai redusă amprentă de carbon dintre toate sursele.

„În calitate de producător de echipamente originale (OEM) ale tehnologiei nucleare CANDU, suntem mândri că această soluție utilizată, testată și dezvoltată în Canada – care a fost atât de eficientă pe plan intern și internațional – a oferit, de asemenea, românilor energie electrică fără emisii, eficientă din punct de vedere al costurilor și neîntreruptă pentru generații întregi, asigurându-le independența energetică continuă și servind, de asemenea, ca un model excelent pentru restul Europei de Est”, a declarat Ian L. Edwards, președinte și director executiv al AtkinsRéalis. „Nu numai că acestă atribuire este perfect aliniată cu filozofia noastră Net Zero, dar operaționalizează și angajamentul nostru de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oameni.”

În calitate de licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU și contribuind cu experiența sa unică și know-how în tot ceea ce privește aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRéalis este singura organizație care și-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfășurare în Asia, America de Nord și America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRéalis pentru proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington și Bruce Power.

„Suntem onorați și privilegiați să continuăm relația noastră de zeci de ani cu SNN, iar această scrisoare de atribuire este un semn al încrederii lor continue în munca noastră de lungă durată și în capacitățile dovedite de la Cernavoda”, a declarat Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis. „Este un pas important în direcția lucrărilor care trebuie întreprinse pentru a prelungi durata de viață a reactorului lor CANDU și pentru a continua moștenirea de exploatare și siguranță exemplară a tehnologiei CANDU, care este un motiv de mândrie în România. Acesta este motivul pentru care avansează, de asemenea, planurile pentru construirea a încă două reactoare CANDU pe amplasamentul de la Cernavoda.”

Semnarea contractului este programată să aibă loc în următoarele săptămâni, iar intrarea sa în vigoare este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN și de finalizarea procedurilor de aprobare ale Guvernului Canadei.

AtkinsRéalis este o companie de top la nivel mondial în domeniul serviciilor profesionale și al managementului de proiect, dedicată ingineriei unui viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oamenii săi.

 AtkinsRéalis are peste 70 de ani de experiență globală în domeniul nuclear, furnizând produse de tehnologie nucleară și soluții de servicii complete pentru utilitățile nucleare din întreaga lume. AtkinsRéalis este administratorul tehnologiei nucleare CANDU®, operând pe patru continente și oferă consultanță și servicii de inginerie altor dezvoltatori nucleari. Cu un portofoliu tehnologic inovator, care include accesul la peste 500 de soluții brevetate, AtkinsRéalis rezolvă provocări complexe din punct de vedere tehnic de-a lungul întregului ciclu de viață nuclear, de la proiectare și construcție nouă până la gestionarea activelor și de la prelungirea duratei de viață și gestionarea duratei de viață târzii până la dezafectare și gestionarea deșeurilor. AtkinsRéalis exploatează și gestionează amplasamente guvernamentale de cercetare nucleară, transformând infrastructura învechită și gestionând în siguranță deșeurile nucleare. AtkinsRéalis este, de asemenea, implicată în dezvoltarea de radioizotopi medicali pentru cercetarea cancerului prin parteneriatul cu TerraPower. Citiți mai multe pe pagina AtkinsRéalis.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *