Va fi o iarnă scumpă! Pentru mulți dintre români va fi iarna în care nu vor putea să plătească facturile la întreținere. Guvernanții promit ajutoare pentru românii cu venituri mici, să vedem dacă asta vor și parlamentarii, dacă se vor grăbi să adopte legea consumatorului vulnerabil și, mai ales, dacă vor fi de acord să devanseze termenul de aplicare …Ce este sigur: gazele naturale se scumpesc, în primă fază, de la 1 octombrie, respectiv 1 noiembrie 2021. Furnizorii trimit de ceva vreme notificări clienților – consumatori casnici și noncasnici – privind modificarea preţului gazelor naturale începând din luna octombrie. Iar în ianuarie-februarie 2022, prețul gazelor va exploda, potrivit estimărilor specialiștilor.
În ultimele 12 luni, energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele naturale cu peste 20%, iar combustibilii cu 12 procente. Asociaţia Energia Inteligentă susține că facturile la gaze se vor dubla pentru cei care anul trecut au încheiat un contract pe piaţa concurenţială.

Contractele încheiate cu clienții le permit furnizorilor să ajusteze prețul în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condiţiilor de piaţă.
Engie își anunță clienții cu privire la ajustarea preţului gazelor naturale la valoarea de 0,17500 lei/kWh începând cu data de 01.11.2021 până la data de 30.06.2022. CEZ Vânzare notifică clienții, aducându-le la cunoștință că începând cu data de 1 octombrie, prețul de furnizare a gazelor naturale este de 229 lei/MWh, exceptând tarifele și taxele calculate în conformitate cu reglementările în vigoare.
Pe lângă costul gazelor naturale, preţul final de furnizare, fără taxe, cuprinde și tariful de distribuție (acesta a scăzut la valoarea de 0,03013 lei/kWh, fiind valabil în perioada 01.07.2021 – 30.06.2022) și costul de transport care va rămâne neschimbat până la data de 30.06.2022.
Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh, explică marii furnizori de gaze.
Potrivit acestora, creşterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, din cauza creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale.
Pret actual 0,14733lei/kwh.Oferta de la 01.11.2021 este de 0,46648lei/kwh (preturi cu TVA). Este posibil asa ceva ? O crestere de 3,17 ori. Se gandesc oare ca o asemenea crestere nu poate fi suportata de majoritatea clientilor ? E o nebunie totala. Suntem obligati sa ne intoarcem la perioada de trista amintire.