Provocările sistemului energetic bazat pe 100% surse regenerabile de energie. Proiectul RE-SERVE, finanțat de CE, la final

Publicat pe Categorii Evenimente, Regenerabile
Prima Pagina Evenimente Provocările sistemului energetic bazat pe 100% surse regenerabile de energie. Proiectul RE-SERVE, finanțat de CE, la final

Asociația Centrului Român al Energiei (CRE) împreună cu ERICSSON Eurolab – RESERVE Project Consortium Project au organizat  Conferința internațională pe tema „Rolul cetățenilor europeni în asigurarea rețelei inteligente către 100% regenerabile”. Evenimentul, ce a avut loc pe 11 septembrie, la Parlamentul European, a fost sprijinit de președintele Comitetul Industrie, cercetare și energie al Parlamentului European, europarlamentarul Adina Vălean.

Potrivit organizatorilor, acesta a reprezentat evenimentul de închidere a celor trei ani de durată a proiectului RE-SERVE, finanțat de Comisia Europeană. UE și-a stabilit un obiectiv ambițios, de a utiliza cel puțin 32% surse de energie regenerabilă (RES) în Europa până în 2030. Drept urmare, multe surse de energie regenerabile noi vor fi conectate la rețeaua electrică. Modificarea afectează fundamentele operaționale ale rețelei și face necesară o regândire a elementelor de bază ale controlului și automatizării rețelei. Aceasta este provocarea adresată de RE-SERVE, se precizează într-un comunicat al CRE.

Conferința a evidențiat principalele rezultate și realizările cheie ale proiectului RE-SERVE implementat de un consorțiu internațional și co-finanțat de Comisia Europeană și acțiunile concrete pentru asigurarea stabilității rețelei electrice cu până la 100% regenerabile pentru beneficiile cetățenilor europeni. Obiectivele RE-SERVE au fost atinse cu succes și o infrastructură de simulare pan-europeană în timp real (conectarea laboratoarelor și a proiectelor pilot din Germania, Irlanda, Italia și România), armonizarea Codurilor de rețea, care permite, de asemenea, tranșarea rețelei ICG 5G pentru aplicații de control în timp real , împreună cu noile concepte pentru controlul tensiunii și frecvenței au fost create.

Europarlamentarul Adina Vălean a recunoscut relevanța rezultatelor RE-SERVE și a încurajat astfel de activități de inovare în beneficiul industriei electrice și al societății. “Am dezvoltat un set armonizat de reguli, care vizează o mai bună abordare a guvernării fluxurilor transfrontaliere de energie în Europa și găsim modalități concrete de stabilizare a sistemelor electrice cu mai multe surse regenerabile … Mai mult, RE-SERVE a dezvoltat și validat noi concepte și tehnologii și a sugerat modificări de reglementare, sociale, de mediu și economice necesare pentru a permite trecerea la o rețea condusă de până la 100% RES. RE-SERVE propune coduri de rețea actualizate și noi servicii auxiliare, bazate pe inovația în domeniile controlului de frecvență, inerția și controlul tensiunii sistemului și validate în încercări de teren și simulări, și prezintă acum aceste propuneri pentru examinare de către ENTSO-E, Transmisie (TSO) și Operatori de sistem de distribuție (DSO)”, a afirmat Vălean.

Vicepreședintele CRE Mihai Păun a spus: “CRE a condus activitățile de politică și reglementare în RE-SERVE și împreună cu Partenerii Consortia am propus șase recomandări de politică: Operatorii de sisteme de energie electrică ar trebui să ia în considerare soluțiile inteligente în strategiile de investiții. Datorită volatilității RES, este necesar un nou sistem de prețuri pentru energie pentru a încuraja noi comportamente și investiții. O altă recomandare arată că OTS-urile și DSO-urile operatorilor de sisteme de energie electrică ar trebui să investigheze utilizarea 5G Feature atunci când planifică tranzițiile lor până la o generație bazată pe RES 100%. În plus, sunt încurajate piețele de echilibrare deschise pentru a spori participarea proprietarilor de sisteme de stocare și de reserve”.

Mark Van-Stiphout, DG ENERGY, Comisia Europeană a declarat: „RESERVE este un proiect de inspirație pentru viitor și o necesitate de a trece la un viitor durabil.”

RESERVE – Regenerabile într-o rețea electrică stabilă reprezintă unul dintre proiectele de referință în domeniul energiei, abordând aspecte critice privind stabilitatea Sistemului de energie electrică european, în contextul unei penetrări ridicate a RES până la 100%. Prin implementarea acestui proiect au fost urmărite două obiective interconectate: realizarea dezvoltării codurilor de rețea armonizate actualizate la nivel european și definirea unei noi structuri de servicii auxiliare care să răspundă la integrarea a până la 100% din RES în HV Sistem de transmisie a energiei electrice.

Peste 100 de reprezentanți ai instituțiilor europene, membri ai Centrului energetic românesc, autorități de reglementare, operatori de sisteme de transport și distribuție, decidenți, universități și alți părți interesate s-au alăturat dezbaterii intense cu membrii RESERVE Project Consortia în trei sesiuni organizate în sala de prestigiu Alcide De Gasperi (JAN 2Q2). OTS-uri precum ELES, RTE, TRANSELECTRICA și DSO-uri, inclusiv CEZ România, ENEL, ESB au discutat în mod activ planurile de cooperare actuale și viitoare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *