- CNR-CME prezintă Analiza comparativă a contorizării inteligente în UE-28
“Contorizarea inteligentă reprezintă o oportunitate pe care Europa nu ar trebui să o rateze. Trebuie să avem grijă să nu devină veriga lipsă din noul lanț de valori digitale. Autoritățile să îmbrățișeze oportunitățile oferite în cadrul european de reglementare și să implementeze un instrument de monitorizare eficient și consistent pentru implementarea contorizării inteligente. Credem că este acum este momentul ca toate țările europene să ia măsuri. Să învățăm din greutățile și poveștile de succes ale altora”, este mesajul cheie care se desprinde dintr-un Raport al Comisiei Europene – Analiza comparativă a contorizării inteligente în UE-28.

Digitalizarea fiind principalul facilitator pentru creșterea unei rețele rezistente și sigure ale viitorului, instrumentele de reglementare actualizate recent ale Uniunii Europene subliniază mai mult ca niciodată nevoia de a extindere pe scară largă a contoarelor de energie inteligente, evidențiază CNR – CME, care prezintă Raportul CE într-o informare transmisă membrilor săi.
Raportul, realizat de Tractebel Impact, se constituie într-o analiză actualizată pentru contorizarea inteligentă în cele 28 de state membre UE.

Rezultatele analizei cost-beneficiu privind contoarele inteligente pentru energia electrică,considerând o implementare pe scară largă de minim 80% până în 2020 (estimare realizată în 2018)
Sursa: Comisia Europeană
CNR-CME prezintă cele mai importante aspecte reflectate în Raportul Comisiei Europene – Analiza comparativă a contorizării inteligente în UE-28.
Mai mult de jumătate din statele membre au atins un procent de doar 10% rată de instalare a contoarelor inteligente de energie. Șapte state au ajuns la un procent de 80%, alte șapte au finalizat pe scară largă planul de contorizare inteligentă a energiei electrice
Mai mult de jumătate din statele membre au atins un procent de 10% rata de instalare a contoarelor inteligente de electricitate, ceea ce înseamnă un prim pas important în programele lor de extindere pe scară largă, se prezintă în documentul CE. Șapte state au ajuns deja la un procent de 80% (de exemplu Danemarca). Alte state au finalizat pe scară largă planul de contorizare inteligentă a energiei electrice, precum Estonia (mai mult de 98% în 2017), Finlanda (100% – 2013), Italia (95% până la 2011), Malta ([80-85]% până în 2014), Spania (100% la sfârșitul lui 2018) și Suedia (100% până în 2009). Italia a lansat și continuă implementarea contoarelor inteligente – a doua generație, exemplul fiind urmat de Finlanda și Suedia.
Până în 2020, pe baza lansării anunțate inițial în primul raport de evaluare comparativă din 2014, era așteptată să fie atinsă o rată de penetrare a contoarelor inteligente de electricitate de 72% la nivelul întregii UE!
În Raportul CE se mai specifică:
- În iulie 2018, toate statele membre, cu excepția a două dintre ele, au efectuat cel puțin o analiză cost beneficiu luând în considerare extinderea la scară largă a contoarelor inteligente de electricitate până la cel puțin 80% până în 2020, rezultatele fiind pozitive pentru majoritatea acestora;
- 75% dintre statele membre au considerat ca beneficiu reducerea facturilor consumatorului ca urmare a creșterii eficienței energetice. Beneficiile luate în considerare în analiza cost beneficiu pentru contorizarea inteligentă a energiei electrice sunt legate de DSO-uri și economiile operaționale care pot fi obținute prin citirea contoarelor la distanță și prin reducerea pierderilor netehnice;
- Începând cu 2018, 34% din totalul punctelor de contorizare de energie electrică erau echipate cu un contor inteligent (cca. 99 milioane contoare inteligente). Luate separat, punctele de contorizare a electricității gospodăriilor și punctele de contorizare ale IMM-urilor au fost echipate la 35%, respectiv 28%.
Ritm lent de contorizare inteligentă a gazelor naturale. Până în 2024, numai Italia, Luxemburg și Olanda vor finaliza extinderea pe scară largă a contoare inteligente pentru gaze
Raportul CE relevă că până în prezent statele care au adoptat o strategie de punere în aplicare pentru implementarea pe scară largă a contorizării inteligente a gazelor – Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda și Regatul Unit – Luxemburg,Țările de Jos – sunt singurele pe cale să ajungă, la obiectivul de 80% acoperire până în 2020. Până în 2024, pe baza anunțurilor originale făcute de statele membre, rata de penetrare ar putea ajunge la 51%, cu 60 de milioane de contoare inteligente de gaz instalate în 5 ani.
În ianuarie 2018, 14% din toate punctele de contorizare a gazului au fost echipate cu contoare inteligente, ceea ce reprezintă puțin peste 16 milioane de contoare inteligente pe gaz.
În ritmul lent de desfășurare actual, se estimează că în 2020, 31 de milioane de contoare inteligente pentru gaze naturale vor fi instalate, reprezentând 27% din toate punctele de contorizare a gazelor și un total agregat de investiții de peste 5 miliarde de euro, se precizează în documentul menționat.
Până în 2024, se așteaptă să fie instalate 51 de milioane de contoare inteligente, reprezentând o rată de penetrare de 44% la nivelul întregii UE și o investiție totală de aproape 9 miliarde EUR.
Se apreciază că, până în 2024, numai Italia, Luxemburg și Olanda vor finaliza extinderea pe scară largă a contoare inteligente pentru gaze.
Notă: Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), unul din membrii fondatori ai organizației mondiale Consiliul Mondial al Energiei, prezintă săptămânal rapoarte de interes pentru cei peste 350 de membri. În calitate de Partener media al organizației, InvesTenergy își propune să mediatizeze demersul CNR-CME, pe considerentul că rapoartele, studiile internationale sunt de maximă utilitate atât pentru autorități, cât și pentru actorii pieței energiei.