Raport ANRE. Contorizarea inteligentă în România, tot în stadiu incipient! Diferențe mari între operatori. Distribuție Energie Oltenia, SDEE Transilvania Nord și SDEE Transilvania Sud – zero implementări de SMI în 2019. Campioane sunt distribuțiile Enel, cu un grad de realizare de peste 200%

Publicat pe Categorii Business, Esential, Exclusiv, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Raport ANRE. Contorizarea inteligentă în România, tot în stadiu incipient! Diferențe mari între operatori. Distribuție Energie Oltenia, SDEE Transilvania Nord și SDEE Transilvania Sud – zero implementări de SMI în 2019. Campioane sunt distribuțiile Enel, cu un grad de realizare de peste 200%

Trei dintre operatorii de distribuție concesionari (OD) – Distribuție Energie Oltenia, SDEE Transilvania Nord și SDEE Transilvania Sud – nu au realizat implementări de sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice (SMI) în anul 2019 și cinci dintre cei opt OD nu au îndeplinit obligația de implementare a SMI conform  Deciziei nr. 778/2019, se specifică în Raportul ANRE privind stadiul implementării sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice conform Calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național pentru perioada 2019-2028, aprobat prin Decizia președintelui ANRE nr. 778/08.05.2019.

Astfel, conform datelor prezentate de ANRE, e-Distribuție Muntenia, e-Distribuție Banat și e-Distribuție Dobrogea sunt campioane la contoare inteligente, cu un grad total de implementare la 31.12.2019 de 25%,22%, respectiv 26,7%. Urmează Delgaz Grid – cu 21,5%. De partea cealaltă, sunt operatorii de distribuție care nu s-au grăbit să instaleze sisteme de măsurare inteligentă la clienți: Distribuție Energie Oltenia – 2,4%, SDEE Transilvania Sud – 2,3%, SDEE Transilvania Nord – 1,1% și SDEE Muntenia Nord – 1%. De notat că ANRE a inclus, în situația prezentată,  toate locurile de consum integrate în SMI începând cu anul 2015 până la finele anului 2019.

Situația realizării programelor de implementare a SMI în 2019, conform Calendarului ANRE, se prezintă astfel: campioane sunt tot societățile grupului Enel – cu grad de realizare de peste 200%. Delgaz Grid se prezintă cu 30% și SDEE Muntenia Nord cu 43%. Codașe, cu un grad de realizare a numărului de utilizatori integrați în SMI aferent  anului 2019 prevăzut în calendarul ANRE de zero la sută ( o%) sunt Distribuție Energie Oltenia, SDEE Transilvania Nord și SDEE Transilvania Sud.

Stadiul incipient al procesului de implementare a SMI, precum și diferențele mari existente între OD în privința dinamicii și a gradului de implementare, face dificilă o interpretare cantitativă calitativă și comparativă a rezultatelor înregistrate urmare a implementării SMI în anul 2019, precizează ANRE.

Iată cum motivează operatorii nerealizarea planului la contorizarea inteligentă (Raport ANRE):

Distribuție Energie Oltenia nu a realizat planul de implementare a SMI prevăzut pentru anul 2019, conform obligațiilor din CISMI aprobat prin Decizia nr. 778/2019, din cauza problemelor întâmpinate în asigurarea echipamentelor necesare. Prin urmare, Distribuție Energie Oltenia a solicitat ANRE, revizuirea CISMI pentru zona sa de concesiune.

Delgaz Grid, Memoriu justificativ, insistă pentru revizuirea planului de implementare a SMI şi modificarea calendarului de implementare a SMI, în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor în SMI şi numărul de utilizatori  integraţi anual, înaintat la ANRE.

SDEE Transilvania Nord solicită ANRE revizuirea CISMI pentru zona sa de concesiune întrucât, pe parcursul anului 2019, nu a putut fi asigurată baza materială necesară efectuării lucrărilor de instalare a echipamentelor pentru locurile de consum planificate a fi integrate în SMI în anul 2019. OD solicită modificarea CISMI prin transferarea numărului de locuri de consum planificate a fi integrate în SMI în 2019, pentru anul 2020.

SDEE Transilvania Sud nu a realizat în anul 2019 obligațiile asumate prin CISMI. În raportul privind stadiul implementării SMI în anul 2019, înaintat la ANRE, operatorul prezintă cauzele întârzierii finalizării unor studii și analize care aveau ca obiect procesul de implementare a SMI. Având în vedere situația de fapt, SDEE Transilvania Sud menționează în acest raport că va solicita revizuirea CISMI după ce vor fi clarificate problemele aflate în curs de rezolvare.

În situația beneficiilor obținute în zonele în care s-a realizat implementarea SMI, apar variații semnificative între operatori, atât în ceea ce privește natura beneficiilor cuantificate, cât și în ceea ce privește performanțele atinse, respectiv valoarea beneficiilor/ indicatorilor de performanță evaluate și trendul acestora, potrivit Raportului ANRE. Având în vedere perioada scurtă scursă de la aprobarea calendarului de implementare până la sfârșitul anului, a fost un volum redus de date disponibile.

OD care sunt într-un stadiu mai avansat cu implementarea SMI au început structurarea acestui sistem și sunt în curs de proiectare și implementare a aplicațiilor informatice pentru prelucrarea, analiza și organizarea datelor colectate prin elementele SMI în vederea întocmirii de rapoarte de monitorizare și analiză a beneficiilor estimate a fi obținute, atât pentru operator, cât și pentru utilizator.

ANRE comunică că o analiză cantitativă și pe componente, eventual pe zone de implementare, a beneficiilor urmărite, va putea fi efectuată în perioada următoare, numai după finalizarea procesului de implementare în mai multe zone de implementare, în condițiile în care rata medie anuală de succes a transmiterii datelor înregistrată este ≥ 90% și există înregistrări ale consumului de energie electrică pe zonă, realizate prin contoare de balanță, disponibile pentru întreaga perioadă de timp analizată.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

2 comentarii la “Raport ANRE. Contorizarea inteligentă în România, tot în stadiu incipient! Diferențe mari între operatori. Distribuție Energie Oltenia, SDEE Transilvania Nord și SDEE Transilvania Sud – zero implementări de SMI în 2019. Campioane sunt distribuțiile Enel, cu un grad de realizare de peste 200%”

  1. Contoarele onteligente la consumatorii casnici din Romania este ” tichia de margaritar la chel “. Idee superba si total inutila.

  2. Tichie de mărgăritar este puțin spus. Politica de toată jena dusa cel puțin în Electrica este jalnica în ceea ce privește personal, investiții ca nu mai vorbim de SMI unde interesele financiare…..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *