Energia eoliană și solară, principala sursă de energie electrică a UE. Producția de energie pe bază de cărbune a scăzut cu 20% în 2020

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Energia eoliană și solară, principala sursă de energie electrică a UE. Producția de energie pe bază de cărbune a scăzut cu 20% în 2020

Sursele regenerabile au depășit combustibilii fosili, devenind principala sursă de energie electrică a Uniunii Europene, potrivit unui raport Ember – Agora Energiewende, prezentat de Reuters. Energia din surse regenerabile a reprezentat 38% din energia electrică a celor 27 de state membre în 2020, combustibilii fosili (cărbune și gaz) contribuind cu 37% din total.

Schimbarea s-a produs pe măsură ce infrastructura de producție a energiei din surse regenerabile s-a dezvoltat tot mai mult, iar producția și utilizarea cărbunelui au scăzut, citează Reuters din raport.

Danemarca a obținut cele mai bune rezultate, energia eoliană și solară contribuind cu 61% din necesarul de energie electrică al țării în 2020. În Irlanda, energia regenerabilă a reprezentat 35% din consum, iar în Germania – 33%.Țările cu cea mai mică pondere a surselor regenerabile în mixul energetic, sub 5%, au fost Slovacia și Republica Cehă, se prezintă în raport, scrie Mediafax.

Producția de energie pe bază de cărbune a scăzut cu 20% în 2020 și a scăzut la jumătate față de 2015, potrivit raportului. Multe țări europene elimină treptat centralele pe cărbune pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor. Totodată, prețurile scăzute ale energiei electrice pe fondul pandemiei au făcut ca unele centrale pe cărbune să nu mai fie rentabile în comparație cu producția de energie din surse regenerabile, se explică în raport.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *