Raport OPEC: Cererea pentru țiței va continua să crească

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Raport OPEC: Cererea pentru țiței va continua să crească

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit în creștere estimările pe 2015 privind livrările de țiței din statele care nu sunt membre ale cartelului, transmite Reuters.

Anul acesta nu va exista cerere suplimentară pentru țițeiul livrat de statele membre OPEC, în pofida redresării economiei mondiale, din cauza nivelul mai ridicat al producției din SUA și alte state din afara cartelului, se precizează în raportul lunar al OPEC, scrie Agerpres în ediția online.

Din 2014, OPEC menține plafonul oficial de producție la 30 de milioane de barili pe zi. Unele state membre au declarat că ar dori ca OPEC să-și reducă producția, însă Arabia Saudită nu este în favoarea unei diminuări, dând naștere la speculații potrivit cărora ar fi mai interesată în păstrarea cotei de piață decât în stabilizarea prețurilor.

În iulie, producția OPEC s-a situat la 30,51 milioane de barili pe zi, cu 1,5 milioane de barili pe zi mai mult decât ținta organizației. Pentru acest an instituția se așteaptă ca producția de țiței din statele membre OPEC să se situeze la 29,23 milioane de barili pe zi.

‘Cererea pentru țiței va continua să crească în următoarele luni, ceea ce va reduce gradual dezechilibrele de pe piața petrolului’, se arată în raportul OPEC, citat de Agerpres.

Luni, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie era în creștere cu 1,80 dolari, până la 50,41 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de țiței light sweet crude (WTI) era în creștere cu 1,09 dolari, până la 44,96 dolari.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *