Raportări ANRE, primele patru luni 2015: Prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursă a scăzut, pe fondul reducerii substanțiale a consumului. Specialiștii: aceeași tendință de descreștere în lunile de vară

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Raportări ANRE, primele patru luni 2015: Prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursă a scăzut, pe fondul reducerii substanțiale a consumului. Specialiștii: aceeași tendință de descreștere în lunile de vară

• Consumul de gaze a scăzut de la 17 milioane MWh în ianuarie la 9 milioane MWh în aprilie
gaze scadere
În primele patru luni ale anului 2015, se remarcă o scădere substanțială a consumului de gaze naturale – la circa 9 milioane MWh în luna aprilie față de 17 milioane MWh în luna ianuarie. Totodată, se înregistrează și o reducere a prețului mediu al gazelor naturale, rezultat din tranzacțiile încheiate pe piețele centralizate în aceași perioadă, după cum reiese din raportările Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

Astfel, potrivit datelor ANRE, evoluția lunară a prețului mediu ponderat la gazele naturale din producţie internă, tranzacționate pe bursă între producători și furnizori, precum și între traderi este următoarea: ianuarie – 90 lei/MWh, februarie – 88 lei/MWh, martie – 87,5 lei/MWh, aprilie – 85,5 lei/MWh.

Prețul mediu ponderat la gazele naturale tranzacționate direct pe bursă – respectiv în ringul specializat al Bursei Române de Mărfuri, unde s-au încheiat tranzacții – la clienții finali a evoluat astfel: în ianuarie 2015 – 133,12 lei/MWh, februarie – 131,68 lei/MWh, martie – 132,25 lei/MWh, aprilie – 130,12 lei/MWH. De notat că aceste prețuri includ prețul gazelor naturale plus servicii de distribuție, transport și înmagazinare.

Aceste prețuri s-au obținut în condițiile în care consumul de gaze naturale în perioada ianuarie – aprilie 2015 a scăzut la jumatate, după cum urmează: ianuarie – circa 17 milioane MWh, februarie – circa 14,9 milioane MWh, martie – 13 milioane MWh, aprilie – 9 milioane MWh. Este interesant de remarcat evoluția consumului de gaze naturale pe piața liberă în primele patru luni ale anului în curs, aceasta situându-se la următoarele nivele: ianuarie – circa 10 milioane MWh, februarie – 9,3 milioane MWh, martie – 8,5 milioane MWH, aprilie – 6 milioane MWh.

Specialiștii din sectorul gazelor naturale apreciază că în lunile următoare de vară, inclusiv luna august, este de așteptat o descreștere a prețului la gazele naturale tranzacționate pe bursă, cât și a consumului de gaze, urmând ca din septembrie, trendul să înceapă să fie unul ascendent.

Raportările ANRE privind evoluția consumului lunar de gaze naturale și a prețului mediu al gazelor rezultat din tranzacțiile încheiate pe piețe centralizate în anul 2015 sunt realizate în baza datelor furnizate de participanții la piața gazelor naturale, respectiv producători, furnizori, traderi, precum și de raportările transmise de piețe centralizate (burse). De remarcat că, în intervalul ianuarie – aprilie 2015, au fost înregistrate tranzacții cu gaze doar în ringul specializat al Bursei Române de Mărfuri (BRM).


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *