Raportul administratorului judiciar: Dezastrul de la Complexul Energetic Hunedoara = Faliment. Compania ar putea fi salvată doar cu sprijin politic

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Raportul administratorului judiciar: Dezastrul de la Complexul Energetic Hunedoara = Faliment. Compania ar putea fi salvată doar cu sprijin politic

La Complexul Energetic Hunedoara, situația economico- financiară este dezastruoasă, starea de faliment fiind evidentă din mai multe motive, pe care administratorul judiciar GMC SPRL le prezintă în raportul privind cauzele insolvenței companiei.

Implementarea cu succes a unui Plan de reorganizare presupune achitarea, chiar și parțială a datoriilor într-un interval de 3- 4 ani. Ori întârzierea cu care s-a declanșat procedura de insolvență la CEH a făcut să se ajungă la un nivel foarte ridicat al datoriilor – estimat la peste 1.500 milioane lei,cu mici șanse de a fi achitate, se precizează în documentul menționat. Societatea este practic în imposibilitatea de a achita din datorii, înregistrând lună de lună pierderi.

Complex-Energetic-Hunedoara

În plus, CEH nu îndeplinește condițiile legale pentru a mai putea funcționa din punct de vedere al legislației de mediu,deoarece nu are resursele necesare pentru a achiziționa certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente funcționării în anul 2015. Conform raportului întocmit de verificatorul acreditat este necesar a fi achiziționat un număr de 1.674.596 certificate de emisii de gaze cu efect de seră în  sumă de aproximativ 35.769.370 lei. Cele două termocentrale nu au autorizație de mediu,iar Garda de Mediu a dispus deja suspendarea activității lor,măsură contestată de CEH în instanță. Din păcate societatea nu are nici posibilitatea de a achita diferența de preț pentru finalizarea investițiilor de mediu la Termocentrala Paroșeni,iar la termocentrala Deva aceste investiții nici măcar nu au început, potrivit raportului administratorului juridiciar.

Ce șanse sunt pentru CEH?

La data deschiderii la cerere,a procedurii de insolvență, CEH și-a declarat intenția de reorganizare. Administratorul judiciar prezintă atuurile pe care CEH se poate baza pentru a obține sprijinul politic,de la nivel guvernamental, pentru un nou început:

  • situația socială gravă,recunoscută deja de ultimele guverne,ce s-ar crea prin oprirea activității CEH. Valea Jiului este o zona monoindustrială în care ponderea activității economice gravitează în jurul CEH;
  • prin amploarea sa, activitatea de explotare a cărbunelui nu poate fi oprită, pur si simplu, fără a fi luate măsuri de conservare și securizare a minelor, acțiune costisitoare ce necesită implicarea guvernului;
  • activitatea de exploatare a huilei – cu rezerve mari pentru anii viitori, ca și existența celor doua termocentrale (dintre care cea de la Paroșeni retehnologizată și cu investițiile pentru a răspunde condițiilor de mediu finalizate în proporție de peste 90%) pot constitui repere în strategia energetică viitoare a României;
  • ponderea mare la masa credală, a creanței deținute de Ministerul Finanțelor Publice, instituție ce poate decide aprobarea unui Plan de Reorganizare.

„Concret,un plan de reorganizare poate să prevadă compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, prin preluarea în contul creanței a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare,exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat,cel puțin până în 2018, și aprobarea de către creditori a finalizării investițiilor de mediu la termocentrala de la Paroșeni, a cărei valoare de piață ar crește astfel și care ar putea fi valorificată în cadrul planului de reorganizare”, se precizează în documentul vizat.

Pot exista și alte scenarii,creditorii vor hotări prin votul lor maniera de reorganizare a CEH,dar este cert ca prin forțe proprii, fără o intervenție la nivel guvernamental,  compania nu se poate reorganiza, consideră administratorul judiciar.

La CEH, se impune o restructurare masivă  a tuturor compartimentelor,prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale cât mai ales a celor cu munca vie,  prin eliminarea tuturor posturilor inutile și care nu au legătură cu producția, cât și prin ajustarea drastică a salariilor, se recomandă în raport.

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *