Răzvan Nicolescu despre miza proiectului exploatării gazelor de la Marea Neagră: Dacă statul ia mai mult de 50% din profit, a făcut un deal bun

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Răzvan Nicolescu despre miza proiectului exploatării gazelor de la Marea Neagră: Dacă statul ia mai mult de 50% din profit, a făcut un deal bun

2020 este anul pentru decizia finală pentru gazele din Marea Neagră;   Orice zi întârziere în luarea deciziei privind gazele din Marea Neagră înseamnă o reducere a potențialului de recuperare pentru investitori, adică pierdere de bani; Este foarte  important ca exploatarile de la Marea Neagră să înceapă cât mai repede; Să nu pierdem fereastra de oportunitate. Sunt doar câteva din multele mesaje transmise de Spaekeri la FORUMUL „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de Financial Intelligence și România Durabilă.

”Pentru stat, miza proiectului exploatării gazelor de la Marea Neagră trebuie să fie o împărțeală corectă a profitului. Dacă statul ia mai mult de 50% din profit, a făcut un deal bun, în contextul în care statul încasează bani încă din faza de investiții și nu își asumă niciun risc. Pentru bugetul de stat, ar însemna încasări de peste 20 de miliarde de dolari. Dacă există o împărțeală corectă a câștigului, trebuie să-i lăsăm pe operatori să opereze cum își doresc. Trebuie să avem în vedere că acolo companiile trebuie sa investeasca miliarde. Este important ca profitul să fie împărțit corect”, a afirmat Răzvan Nicolescu, Energy&Resources Industry Leader, Deloitte Central Europe, la Forumul organizat de Financial Intelligence și România Durabilă.

„În momentul de față, gazul natural se află sub un anumit tip de presiune, generat de planul Comisiei Europene pentru neutralitatea emisiilor până în 2050, și sub presiunea unor descoperiri importante în regiune. Am în vedere descoperirile din Cipru, potențialul Iranului, coroborate cu construcția de terminle đe gaz lichefiat, în special în Grecia, dar și în Polonia, Croația, dar si cu dorința Gazprom de a-și păstra cota de piață cât mai mare în regiune. Toate acestea fac necesesar ca noi să începem proiectul din Marea Neagră cât mai curând”, a explicat acesta.

În opinia lui Nicolescu, plecarea Exxon nu este un lucru care ar trebui să ne bucure din perspectiva întârzierilor legate de proiect, care probabil vor fi de 4-5 ani pierduți față de ambițiile inițiale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.