Răzvan Nicolescu: Gazul natural va avea soarta cărbunelui mai devreme sau mai târziu dacă nu se dezvoltă instalaţiile de captare a carbonului

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Răzvan Nicolescu: Gazul natural va avea soarta cărbunelui mai devreme sau mai târziu dacă nu se dezvoltă instalaţiile de captare a carbonului

Gazul natural va avea soarta cărbunelui mai devreme sau mai târziu dacă nu se dezvoltă instalaţiile de captare a carbonului,  consideră Răzvan Nicolescu, consultant şi fost  ministru al Energiei.

 “Această tehnologie poate fi folosită doar pentru unităţi mari. La unităţile mici, de tipul centrale de încălzire, se susține doar trecerea pe electric, prin proiecte pilot. Să ne apucăm să construim o infrastructură care nu poate să susţină hidrogenul este o risipă de bani”, a precizat Răzvan Nicolescu, la ZF Power Summit 2021, cu recomandarea că trebuie să folosim gazul natural în petrochimie sau în industria de îngrăşăminte chimice.

Deși România este suntem la nivelul de discuţii pe partea de hidrogen, vehicule electrice, Nicolescu speră că într-o recuperare la ce înseamnă producere de hidrogen, cât şi echipamente de producţie a hidrogenului.

În opinia sa, mineritul din Valea Jiului nu mai are viitor, nu doar din perspectiva tranziţiei energetice, ci are legătură şi cu eficienţa, productivitatea şi starea utilajelor. „ Minerii de acolo trebuie să fie angajaţi într-o nouă companie, să li se mărească salariile şi apoi, minerii să deschidă o mină care să poată să producă uraniu. Avem resurse de uraniu pe care nu le axploatăm, avem rezerve de grafit, foarte important în tranziţie”, spune Răzvan Nicolescu.

Oportunităţile României cu privire la tranziţia energetică ţin de fondurile nerambursabile de la Uniunea European. Pentru a atrage cât mai mulţi bani şi cât mai inteligent e nevoie ca mediul privat să se implice mai mult în atragerea acestor fonduri, recomandă fostul ministru al Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *