Atacul RCS&RDS la monopol continuă! Compania nu renunță la distribuția de energie și cere dezbateri publice

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Atacul RCS&RDS la monopol continuă! Compania nu renunță la distribuția de energie și cere dezbateri publice

• Preşedinte ANRE, Niculae HAVRILEŢ, într-un interviu acordat InvesTenergy: “Este indicat ca domeniul distribuţiei de energie şi gaze să rămână reglementat. Dublarea reţelelor nu este raţională din punct de vedere economic” (Puteţi citi mâine Interviul exclusiv acordat publicaţiei InvesTenergy)

În România anului 2015, într-un sector al energiei unde au avut loc schimbări majore concretizate prin restructurare, liberalizare, reglementare, privatizare, o firmă privată își exprimă intenția de a face afaceri în domeniul distribuției de energie electrică. La cum au evoluat lucrurile pe piața românească a energiei, faptul că o companie – oricare ar fi aceasta – vrea să își extindă business-ul, chiar şi în distribuția de energie, nu ar trebui să mire pe nimeni. Cu toate acestea, în condițiile existenței unui monopol natural pe această zonă, autoritățile au reacționat în consecință, neoferind vreo șansă patronilor de la RCS&RDS să devina distribuitori de energie. Refuzul autorităților, reticența generală de a lua în calcul o schimbare a regulilor nu au pus însă frână demersului companiei private. Din contră, cei de la RCS&RDS sunt deciși să-și continue campania destul de agresivă și susțin inițierea unor dezbateri publice pe o temă de interes național: spargerea monopolului distribuției de energie.

Campanie agresivă RCS&RDS: Câștig de imagine la consumatori, cu promisiuni de prețuri mai mici

rcs-rds

RCS&RDS și-a exprimat intenția de a realiza o rețea nouă de distribuție de energie electrică pe scară mare, un proiect pilot dorindu-se a fi promovat la Oradea. Patronii de la RCS&RDS au bătut palma cu Primăria din Oradea, însă Prefectul – urmare a sesizărilor Electrica și adresei primite de la ANRE – a atacat înțelegerea dintre părți. Până se lămuresc lucrurile la Oradea, RCS&RDS a depus documentația la ANRE în vederea obținerii licenței de distribuție de energie. Ținând cont de poziția fermă a reprezentanților Autorității pe acest subiect, este greu de crezut că firma privată va obține acces la distribuția de energie, care este monopol natural în România.

Dată fiind situația actuală, celor de la RCS&RDS nu le rămâne decât să pledeze, în cadrul unor dezbateri publice, pentru necesitatea promovării concurenței în zona distribuției de energie.

Așa cum sunt explicate de reprezentanții companiei private, care se laudă cu succesul lor pe partea de telecomunicatii, lucrurile par simple și cu mare priză la populaţie. RCS&RDS își susține demersul promovând interesul consumatorilor. „Ne-am uitat la prețul la consumator. Distribuția are o pondere mare în structura acestuia. Demersul nostru este unul corect și transparent. Avem posibilitate să investim într-o rețea de distribuție energie și este fezabil să fie competiție pe zona distribuției, care să dinamizeze domeniul și astfel să se spargă monopolul existent. Rezultatele se vor vedea în prețurile la clienți care vor fi mai mici”, a declarat Valentin Popoviciu, reprezentantul RCS&RDS la o dezbatere pe teme de concurență, organizată de casa de avocatură Mircea și Asociații.

Președintele Consiliului Concurenței: Ar fi un vis să deschizi zona de monopol natural!chiritoiu

Prezent la dezbatere, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, consideră că” ar fi un vis să poți să deschizi zona de monopol natural”. “Sunt încântat să văd competiție în distribuția de energie, însă consider că ar fi un vis să poți să deschizi zona de monopol natural. Consiliul Concurenței are mai puține lucruri de spus pe zona de distribuție de energie electrică. ANRE se ocupă de reglementare acolo unde este monopol natural. Tema poate fi analizată prin prisma câștigului de eficiență, dacă o a doua rețea de distribuție va aduce un salt tehnologic sau nu”, a declarat Chiriţoiu.

La rânul său, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, Ion Lungu, spune că ar accepta această posibilitate doar în condițiile unui salt tehnologic, cum s-a produs în domeniul telecomunicațiilor, când transmisiile wireless au schimbat fundamental tot. „Probabil că un salt tehnologic în domeniul transmiterii sau distribuirii energiei ar face posibilă o competiție majoră”, a precizat Lungu.

ANRE, de neclintit: distribuția de energie este monopol natural în România și așa trebuie să rămână. Legea energiei prevede un singur distribuitor pe regiuniSAMSUNG CAMERA PICTURES

În urma anunțului făcut de RCS&RDS, explicațiile reglementatorului nu au întârziat să apară. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a precizat: „În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni”.

În plus, un ordin al ANRE interzice intrarea unei alte companii pe piața distribuției de energie, unde este monopol. Potrivit Ordinul 73 al ANRE, emis în august 2014, o firmă care vrea să-și facă rețea de distribuție, are nevoie de acordul distribuitorului concesionar.
Înainte de privatizarea companiei, distribuția era în patrimoniul Electrica. La privatizare, investitorii au preluat contractele de concesionare pe 49 de ani, cu posibilitate de prelungire. Ceea ce înseamnă că în zona unde serviciul de distribuție este concesionat de Electrica, nu poate să apară alt distribuitor. În prezent, sunt opt operatori de distribuție pe regiuni, cu tarife reglementate de ANRE.

“Până la introducerea de alternative tehnologice competitive care să poată fi aplicabile și sectorului energiei electrice/gazelor naturale sau până la apariția unor circumstanțe care să determine necesitatea modificării legislației primare, pentru minimizarea costurilor sociale rezultate din exploatarea puterii de monopol natural este indicat ca acest domeniu să rămână deocamdată unul reglementat. Dublarea sau triplarea rețelelor, numai din dorința de a exista întreprinderi concurente, nu ar fi rațională din punct de vedere economic, nu înseamnă însă că monopolurile naturale sunt imune la inovarea tehnologică și că acest lucru nu se va întâmpla în viitor”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, într-un interviu acordat InvesTenergy, pe care îl publicăm în ediţia de mâine.

O decizie a autorităților de a sparge monopolul în distribuția de energie ar fi un act de curaj cât timp alte ţări nu au îndrăznit să facă asta. Singurele țări unde există competiție pe distribuție sunt India, Germania și Elveția.

Specialiștii din energie, reticenți la spargerea monopolului în distribuție

Părerile specialiștilor de pe piața energiei sunt împărțite: unii susțin că este irațional să ai mai mulți operatori de distribuție în aceeași localitate, argumentându-și afirmația prin aceea că crearea unei alte rețele înseamnă investiții duble, chiar triple care nu fac decât să încarce facturile consumatorilor. De cealaltă parte, sunt voci care susțin necesitatea concurenței pe distribuție, care conduce la servicii mai bune si prețuri mai mici.

Mulţi dintre specialişti preferă construcţia actuală a sistemului energetic românesc, atât transportul, cât şi distribuţia de energie fiind considerate monopol natural. Este clar că pentru RCS&RDS sau orice altă companie care ar putea fi interesată, este loc de profit, mai ales că în zonele urbane distribuitorii sunt întotdeauna pe câștig. Sunt opinii avizate care susțin că există riscul afectării SEN, dacă consumatorii izolați de la sate ar rămâne pe dinafară. O soluție ar fi – în cazul în care se ajunge la competiție în distribuție – crearea unui fond pentru consumatorii vulnerabili, la care să contribuie toți operatorii din piață, respectiv subvenționarea distribuției în zonele defavorizate, spun specialiștii.

Preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu este categoric. El consideră că trebuie regândită legislaţia în domeniul distribuţiilor de gaze naturale şi energie electrică, pentru a permite înfiinţarea mai multor distribuţii de gaze şi electricitate într-o anumită zonă.

Proiectul pilot RCS&RDS – mărul discordiei între prefect și primar la Oradea

La Oradea, autoritățile locale se contrazic pe proiectul pilot promovat de RCS&RDS. Primăria a încheiat o înțelegere cu RCS&RDS pentru distribuţia energiei electrice în Oradea.

În baza unei adrese primite de la ANRE, prin care se semnalează că RCS&RDS nu are licență de distribuție, prefectul cere Consiliului Local să-şi abroge hotărârea adoptată în aprilie prin care a intrat în parteneriat cu RCS&RDS. În baza acestei hotărâri, se aprobă asocierea în participaţiune a Municipiului Oradea cu RCS&RDS, în vederea realizării şi exploatării unei reţele de distributie a energiei electrice în municipiul Oradea. În cazul în care municipalitatea nu va abroga Hotărârea respectivă, Prefectura va dispune suspendarea, acţionând în contencios administrativ.

distributieȘi Electrica – actualul distribuitor din zonă – a sesizat prefectul de inexistența acordului său pentru o posibilă licență de distribuție a RCS&RDS. În adresa transmisă, reprezentanții Electrica fac următoarele precizări: “S.C. Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Electrica Distribuţie Transilvania Nord S.A – Sucursala Oradea are „licenţă de distribuţie ANRE, precum şi Contract de concesiune nr. 7/2005 încheiat cu Ministerul Economiei şi Finantelor pentru reţelele electrice de distribuţie din perimetrul concesiunii (judeţele Cluj, Bihor, Sälaj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Satu Mare) care le dă dreptul exclusiv să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice în zona sus-menţionată. Caracterul de monopol natural este definit de art.3 punctul 37 din Legea nr. 123/2012 ca fiind «situaţia de piaţă în care serviciul de transport şi serviciul de distribuţie a energiei electrice se asigurä, fiecare în parte, de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat”.

În prezent, distribuţia de energie electrică în Oradea este asigurată de Electrica Distribuţie Transilvania Nord, care însă nu poate interzice RCS&RDS accesul la reţeaua sa.

Havrileț recomandă RCS&RDS să facă o mini-rețea de distribuție pentru iluminatul stradal la Oradea

Potrivit președintelui ANRE, tot ce poate face RCS&RDS în acest moment este o mini-reţea de distribuţie pentru iluminatul stradal, cum este şi cea a Luxten din Bucureşti. „Prin contract cu Primăria şi Consiliul Local, RCS&RDS poate crea o reţea mai bună decât cea din prezent pentru iluminatul stradal. Nu se pune problema să construiască o reţea de distribuţie alternativă pentru toată regiunea, pentru că acolo există concesionarul Electrica”, a spus Havrileţ.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *