Reactoarele de la Cernavodă: Ansaldo Nucleare va oferta pentru furnizarea de servicii de inginerie și management, SACE va finanța proiectele cu 2 miliarde euro

Publicat pe Categorii Business, Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Reactoarele de la Cernavodă: Ansaldo Nucleare va oferta pentru furnizarea de servicii de inginerie și management, SACE va finanța proiectele cu 2 miliarde euro

Nuclearelectrica anunță că a semnat, la Roma, în prezența ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, și a ministrului pentru Intreprinderi și Made in Italy, Adolfo Urso, un Memorandum de Înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea și finanțarea retehnologizarii Unității 1 CNE Cernavoda și Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă.

În acest context, Ansaldo Nucleare si-a exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie și management de proiect, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a componentelor și sistemelor, în principal pentru partea  clasica a centralei, necesare pentru finalizarea și punerea în funcțiune atât a proiectului Unității 1, cât și a Unităților 3 și 4 și a confirmat interesul de a depune o ofertă privind furnizarea serviciilor menționate mai sus, potrivit unui comunicat al SNN.

SACE si-a exprimat interesul de a susține finanțarea celor două proiecte ale SN Nuclearelectrica SA cu suma de pana la 2 miliarde de euro, în conformitate cu procedurile SACE, condițiile negociate de părți și  aprobările aferente autorităților italiene relevante.

Grupul Ansaldo Energia este un lider internațional în domeniul producției de energie electrică și un actor cheie al tranziției energetice, este o companie controlată de CDP Equity, Gruppo Cassa Depositi e Prestiti.

SACE este agenția de credit la export și grupul de asigurări și finanțare din Italia, controlat direct de Ministerul Economiei și Finanțelor

„Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă și finalizarea Unităților 3 și 4 vor conduce după 2031 la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an. Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investițiile de extindere a capacitatii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea și dezvoltarea socio-economică a lanțului valoric al României, de la creșterea lanțului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă și o nouă generație de specialiști în domeniul nuclear. Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanță și profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcțiune a Unității 1. Prin urmare, așteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unități. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Înțelegere și nivelul de încredere acordat capacitatilor de producție de energie nucleară din România”, afirmă Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

„Suntem extrem de mulțumiți de acest acord, care ne permite să ne consolidăm colaborarea cu SNN, un partener istoric cu care avem o relație de încredere care durează de peste 40 de ani”, a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. „Datorită SACE, putem pune expertiza noastră în slujba creșterii și dezvoltării României, cu beneficii pentru întregul lanț de aprovizionare cu energie din Italia”.

 „Suntem încântați să fim o parte activă a sprijinului acordat de Italia programului nuclear românesc. Intervenția noastră va sprijini Ansaldo Nucleare și, odată cu aceasta, întregul lanț de aprovizionare nucleară italian”, a declarat Filippo Giansante, președintele SACE.

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregătirea executării activităților identificate și definite în faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare pentru implementarea proiectului. Până în prezent, proiectul a progresat prin încheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract în valoare de 781 de milioane CAD cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation („CCC”) pentru furnizarea de scule și componente pentru reactoare. În prezent, se află în proces de finalizare procedura aferenta Acordului cadru pentru servicii de management de proiect si asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare  a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

Proiectul unităților 3 și 4 se află în prima fază, care acoperă operaționalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistență tehnică și juridică și contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentației tehnice și de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operaționalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate și a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătățiri de proiect din perspectiva securității nucleare.

„Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), se așteaptă ca producția globală de energie nucleară să depășească recordul anterior stabilit în 2021 cu aproape 3% pe an, în medie.  În plus, studiul arată că producția record de energie electrică din surse cu emisii reduse de gaze cu efect de seră – care include energia nucleară și cea din surse regenerabile – va acoperi întreaga creștere a cererii globale în următorii trei ani. Se preconizează că sursele cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, care vor reduce rolul combustibililor fosili în producția globală de electricitate, vor reprezenta aproape jumătate din producția globală de electricitate până în 2026, față de 39% în 2023. Este un mare avantaj pentru un stat să aibă expertiză și know-how în domeniul nuclear, cum este România, și să avanseze proiecte energetice strategice și curate, capabile să îndeplinească atât cerințele sistemului energetic, cât și obiectivele privind emisiile reduse, de unde și angajamentul nostru de a dezvolta în siguranță și în termenele prevăzute atât proiectul de retehnologizare a Unitatii 1, cât și Unitățile 3 și 4”, a precizat Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *