Petrotel Lukoil a vândut unor firme din grupul Lukoil şi unor companii offshore produse petroliere sub preţul de cost, înregistrând pierderi de sute de milioane de lei, și a transferat profitul înafara României. Acestea sunt acuzele aduse de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în dosarul Lukoil, trimis în judecată la Tribunalul Prahova, după cum reiese din rechizitoriu. Compania îşi transfera profitul din activitatea de producţie către entităţi din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, pentru a nu plăti statului român impozit pe profit, în condiţiile în care a beneficiat de facilităţi fiscale, respectiv amânarea plăţii de TVA de peste 6 miliarde lei, potrivit rechizitoriului.
Procurorii au depistat în compania Lukoil din România un „mecanism elaborat practicat de către administratorii S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti pentru decapitalizarea propriilor resurse, începând de la momentul importurilor materiei prime – ţiţei, continuând cu activitatea de procesare purtătoare de preţuri de cost şi terminând cu operaţiunile de export-livrare intracomunitară, acestea reprezentând un tot unitar în cadrul angrenajului, ele având un raport de interdependenţă”.
Luni, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au trimis în judecată dosarul în care compania Lukoil şi reprezentanţi ai acesteia sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii.
Printre inculpaţi se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar şi mai mulţi cetăţeni ruşi, români şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul rafinăriei din Ploieşti.