Recursurile EFT, Alro și Andritz Hydro împotriva Hidroelectrica, respinse de Curtea de Apel București

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Recursurile EFT, Alro și Andritz Hydro împotriva Hidroelectrica, respinse de Curtea de Apel București

Curtea de Apel București a respins săptămâna trecută recursurile formulate de Energy Financing Team (EFT), Alro Slatina și  Andritz Hydro împotriva hotărârilor prin care Tribunalul București le-a respins cererile împotriva Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.

judecator-instantaAstfel, prin decizia civilă nr. 492/10.11.2016 pronunțată în dosarul 37379/3/2012, instanța a respins recursul declarat de Energy Financing Team împotriva sentinței 1892/16.03.2016 pronunțată de Tribunalul București, respingând pretențiile de 11,3 milioane lei formulate de EFT împotriva Hidroelectrica. EFT a susținut că în anul 2011, atunci când Hidroelectrica a activat clauza de forță majoră pe toate contractele bilaterale din cauza unei secete cu efecte dezastruoase, producătorul nu i-ar fi livrat întreagă cantitate de energie electrică contractată, însă probele dosarului au relevat dimpotrivă, că în anul 2011 Hidroelectrica a livrat EFT o cantitate mai mare cu aproximativ 10% față de cea datorată conform contractului. Traderul a fost obligat și la cheltuieli de judecată în recurs de 29.469 de lei.

Totodată, prin decizia civilă nr. 490/10.11.2016 pronunțată în dosarul 36781/3/2012 Curtea de Apel a respins de asemenea și recursul formulat de Alro împotriva sentinței nr.1041 pronunțată de Tribunalul București în 12 februarie 2016, prin care au fost respinse pretențiile de 129 de milioane de lei formulate împotriva Hidroelectrica de către producătorul de aluminiu. Litigiul a fost generat de seceta din 2011-2012, ca urmare a imposibilității Hidroelectrica, raportată la starea de forță majoră în care se găsea, să livreze întreaga cantitate de energie contractată, la un preț de 116 lei/MWh, câtă vreme prețul de cost era de 184 lei/MWh iar prețul din piață era de 220 lei/MWh. Alro a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată în suma de 29.469 de lei.

Curtea de Apel a respins prin decizia nr. 491/10.11.2016 pronunțată în dosarul 37358/3/2012 și recursul Andritz Hydro împotriva sentinței 1042/12.02.2016 pronunțată de Tribunalul București. Prin sentința menționată, Tribunalul a respins pretențiile Andritz pentru lucrări suplimentare pretins efectuate în cadrul contractului de retehnologizare privind Porțile de Fier II, Curtea de Apel menținând acesta soluție. Andritz a fost obligată și la plata cheltuielilor de judecată de 29.469 de lei.

“După ce au pierdut toate litigiile în instanțele naționale unde au cerut daune de 600 milioane de euro, băieții deștepți ne târăsc mai nou la instanțele arbitrale de la Washington, Paris sau Geneva, cerându-ne daune de sute de milioane de euro, în condițiile în care contractele lor au fost denunțate și declarate ilegale nu doar de Euro Insol, cât și de către ANAF, Curtea de Conturi, Parchete, Instanțe și mai nou Consiliul Concurenței. E o vorba în popor, tot hoțul strigă hoțul”, a declarat Remus Borza, coordonator Euro Insol, citat în comunicat.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Recursurile EFT, Alro și Andritz Hydro împotriva Hidroelectrica, respinse de Curtea de Apel București”

  1. cu mine asa ramane,mor cu zile?de opt ani,hidroelectrica,valcea îsi bate joc,prin urmarire,zgomote,hartuire,furt ,fals intelectual,asa fara explicatii.medic nistor angela,victima torturata,de si pentru retehnologizarea voith borza,vreau viata inapoi,mi-au distus tot,criminalii aparati de tara,ajutati-ma,am si eu drepturi,nevinovata,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *