Regenerabilii mici și mijlocii pot spera că le va fi ceva mai bine pe viitor și că noua lege care a trecut de Comisia de Industrii și Servicii și urmează să fie aprobată în Plenul Parlamentului îi va ajuta să-și salveze afacerile.
Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților a reușit, după un an de dezbateri, să aducă reparații OUG nr.24/2017 ce modifică Legea nr.220/2008 dedicată sectorului regenerabilelor. După îndelungi discuții, amânări peste amânări, Comisia condusă de Iulian Iancu, împreună cu autoritățile – Ministerul Energiei și ANRE– și reprezentanții producătorilor de E-SRE, au convenit soluțiile legale, în ședința de marți din Parlament fiind adoptate noi amendamente.
InvesTenergy vă prezintă modificările aduse legislației dedicate sectorului regenerabilelor
Astfel, producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin centrale electrice și care beneficiază sau au beneficiat de sistemul de promovare prin certificate verzi, cu puteri instalate de cel mult 3 MW pe producător, pot încheia contracte negociate direct numai cu furnizorii consumatorilor finali pentru vânzarea energiei electrice și/sau a certificatelor verzi, prin derogare de la art. 23 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.
La propunerea ANRE și PATRES, s-a decis o schimbare fundamentală a schemei de sprijin. Unul dintre amendamentele aduse Legii de aprobare a OUG 24/2017 în Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor vizează implementarea sistemului feed-in premium. Ministerul Energiei și ANRE vor elabora metodologia de funcționare și vor notifica Comisia Europeană în termen de 60 de zile, după care se va aproba prin hotărâre de guvern.
Citește și:
Un alt amendament, dezbătut și aprobat de deputații Comisiei conduse de Iulian Iancu în ședința de marți, se referă la recuperarea certificatelor verzi amânate pentru tehnologia solară, începând cu 1 ianuarie 2021, în tranşe egale lunare până la data de 31 decembrie 2030. Iar amânarea a două certificate se face până la finalul lui 2020, nu până în 2030 cum se dorea inițial. Reprezentanții PATRES, prezenți în Parlament, au comunicat că, în prezent, sunt 30 milioane certificate verzi disponibile în piață și că anul acesta se tranzacționează 15 milioane. Potrivit acestora, este legitimă cererea producătorilor de energie solară să recupereze mai repede certificatele verzi, fără însă a se bulversa piața. Preluarea tuturor certificatelor verzi, estimate a fi emise în perioada 1 aprilie 2017 – 31 decembrie 2031, inclusiv a certificatelor verzi amânate de la tranzacționare, va fi garantată în condițiile în care consumul final nu scade sub valoarea medie din perioada 2017-2022, au decis deputații.
Producatorii de energie din surse regenerabile vor avea posibilitatea legală să înființeze centrale electrice de agregare. Practic, doi sau mai mulți producători, indiferent de tehnologia folosită, pot alege să participe pe piața de energie ca o singură entitate agregată.
După îndelungi analize la nivelul ANRE și Ministerului Energiei, Comisia lui Iancu a fost de acord cu creșterea treptată a impactului schemei de sprijin asupra prețului final la consumatori. Astfel, impactul la consumatorul final va creșt la 11,7 euro/ MWh în anul 2018, 12,5 euro/ MWh în 2019, 13 euro/ MWh în 2020-2021 și 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022. În prezent, acesta este de 10,1 euro/ MWh. Urmare a majorării impactului la consumatorul final, cantitatea anuală de certificate verzi absorbită în piață va crește treptat de la circa 15 milioane CV în prezent la 21 milioane CV până în 2032. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat, la o altă ședință a Comisiei: „Am facut o analiză privind impactul în factura finală a consumatorilor și nici în scenariul de majorare de până la 14,5 euro pe MWh nu ar rezulta o supracompensare la nicio tehnologie. Este necesară o majorare a impactului, dacă plecăm de la premisa că toate certificatele care vor fi emise până la finele schemei de sprijin, respectiv anul 2031,vor fi absorbite”.
Noua lege vine cu obligații pentru furnizori
Pentru îndeplinirea cotei obligatorii de certificate verzi, furnizorii vor achiziționa, anual și trimestrial, o cotă procentuală de 50% aferentă doar prin intermediul pieței anonime spot de certificate verzi, a aprobat Comisia de specialitate.
De asemenea, furnizorii vor avea obligația de achiziție certificate verzi pentru energia livrată la export. La ședința comisiei, președintele AFEER, Ion Lungu, a atras atenția că această nouă obligație va conduce la dispariția unor oportunități de export.
Referitor la exportul de E-SRE, președintele Comsiei parlamentare, Iulian Iancu, a insistat pentru realizarea de acorduri cu statele în care România exportă energie pentru a proteja consumatorii români și, totodată să beneficiem de avantajul unei scheme similiare din statele cu care România are acord interguvernamental.
Și, nu în ultimul rând, s-au aprobat soluțiile legale pentru românii care doresc să devină prosumeri. Astfel, persoanele fizice care decid să producă energie electrică din surse regenerabile pot vinde energia care excede consumului propriu către funizorii cu care au contract. Aceștia sunt obligați să o preia la prețul mediu al PZU din anul anterior. Deputații au venit în sprijinul prosumatorilor, aceștia urmând să fie scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale.
Citește și: