Regenerabilii, pregătiți să tranzacționeze pe piețele concurențiale de energie ca o entitate agregată. Transelectrica a actualizat procedurile operaționale privind asocierea unităților având tehnologii E-SRE diferite

Publicat pe Categorii Business, Esential, Regenerabile
Prima Pagina Actual Esential Regenerabilii, pregătiți să tranzacționeze pe piețele concurențiale de energie ca o entitate agregată. Transelectrica a actualizat procedurile operaționale privind asocierea unităților având tehnologii E-SRE diferite

Din toamna acestui an, legislația primară și reglementările ANRE permit “regenerabililor” să se asocieze în vederea îmbunătățirii performanțelor financiare și de producție. Astfel, aceștia au șanse reale de redresare și de dezvoltare a afacerilor.

Doi sau mai mulți producători de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosită, pot participa pe piețele concurențiale de energie împreună ca o singură entitate agregată.

Modalitatea propusă de ANRE pentru participarea producătorilor pe bază de E-SRE sub formă agregată este aceea ca producătorii care constituie de comun acord o entitate agregată să desemneze pe unul dintre ei care să-și asume toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare și în contractul rezultat în urma tranzacționării.

În ceea ce privește participarea la piața de echilibrare, deoarece agregarea mai multor unități de producere operate de producători diferiți este deja permisă prin legislația secundară, modificarea propusă de ANRE este ca poziția în ordinea de ierarhizare pentru dispecerizarea cu prioritate să fie cea corespunzătoare tehnologiei care are ponderea cea mai mare, ca putere instalată, în cadrul entității agregate. Ca urmare a acestei modificări, Transelectrica poate admite, pe baza procedurii proprii, agregarea unităților având tehnologii E-SRE diferite, precizează reglementatorul.

Compania Transelectrica anunță participanții la piață că a actualizat o serie de  documente, pe care le-a pus în consultare publică.

Potrivit anunțului companiei, în conformitate cu prevederile Ordinului Președintelui ANRE nr.178/13.08.2019 care modifică și completează „Regulamentul de funcționare și de decontare a pieței de echilibrare”, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr.31/31.01.2018, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 166bis /22.02.2018, au fost actualizate următoarele documente, ce reprezintă proceduri operaționale:

  • Modul de agregare a mai multor unități generatoare într-o singură Unitate Dispecerizabilă
  • Transmiterea, validarea și preluarea în platforma PE a Categoriilor de Unități Dispecerizabile
  • Conţinutul, formatul cadru, transmiterea şi validarea ofertelor pe piaţa de echilibrare
  • Conţinutul şi formatul cadru al Notificărilor Fizice, al Declaraţiilor de Disponibilitate şi modificarea acestora.

Participanții la piață sunt așteptați cu observații și comentarii până în data de 18.09.2019.

Totodată, Transelectrica a actualizat:

  • Convenția de Participare la Piața de Echilibrare
  • Procedura Operațională:Înregistrarea, retragerea și revocarea unui Participant la Piața de Echilibrare și Anexele la Procedură.

Procedura precizează condițiile și modul de înregistrare, retragere și revocare a înregistrării ca Participant la Piața de Echilibrare a unui titular de licență care exploatează Unităţi Dispecerizabile și/sau deține Consumatori Dispecerizabili. PPE Agregată/PPE înregistrată este acel producător din surse regenerabile de energie care își asumă responsabilitățile și drepturile altui PPE producător din surse regenerabile de energie, în vederea participării împreună la piața concurențială, se specifică în documentul Transelectrica .

Pentru aceste documente, observațiile și comentariile sunt așteptate până la data de 17.09.2019.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *