Reuniunea miniștrilor energiei din 16 țări europene și China, la București

Publicat pe Categorii Evenimente, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Reuniunea miniștrilor energiei din 16 țări europene și China, la București

România este gazda primei întâlniri a miniștrilor energiei din 16 țări europene și China, în perioada 8-10 noiembrie, în cadrul reuniunii organizate de Centrul Român al Energiei(CRE), sub patronajul Ministerului Energiei și al Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul formatului 16+1.

În 2016, China a creat un Fond de Investiții în valoare de 10 miliarde de euro destinat proiectelor de infrastructură energetică, de agricultură, turism și transporturi. În interiorul acestui format 16+1, România a ales investițiile în sectorul energetic și a constituit Centrul pentru Dialog și Cooperare pe Proiecte Energetice-CDCEP. În 2017, Guvernul României a desemnat CRE să coordoneze CDCEP și să organizeze Forumul de la București, sub patronajul Ministerului Energiei și al MAE, eveniment dedicat proiectelor din industria energetică.

Angajamentul ferm din partea Chinei s-a tradus prin confirmarea participării dlui. Nur BEKRI, Vice-președinte cu rang de Ministru al ”National Development and Reform Commission” și Administrator al  ”National Energy Administration” (NEA) din China, Membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și prin prezența celor mai puternice 50 de companii de producție, transport și distribuție a energiei, la nivel mondial, afirmă reprezentanții CRE.

Printre acestea se numără China Southern Power Grid Co.Ltd, o companie cu o putere instalată de 295 milioane de kilowati, Power Construction Corporation of China-cel mai mare constructor de instalații electrice din lume, The Shenhua Group Corporation Ltd-cel mai mare producător de cărbune din China, Shanghai Electric Group Co.Ltd-unul dintre cei mai mari contractori ai lumii, Shenergy Group Co.Ltd-prima companie chineză listată la Bursa de Mărfuri cu investitiții substanțiale în petrol, electricitate și gaz natural, Yingli Group-una dintre primele companii la nivel mondial producătoare de panouri solare și China Energy Engineering Group Co, o companie care deține cea mai mare hidrocentrală cu putere instalată, din China.

România va fi prezentă prin cele mai importante companii din energie: Nuclearelectrica, Rompetrol KazMunayGas, Adrem, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Transelectrica, Conpet, Hidroelectrica, Electroalfa, Eximprod, Energobit.

De asemenea, Forumul CDCEP 16+1 beneficiază de prezența unor jucători puternici de pe piața energetică europeană, cum ar fi: Ungaria, Polonia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Albania, Letonia, Lituania, Muntenegru, Serbia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia. Evenimentul reprezintă o ocazie unică de cooperare comercială, de promovare a companiilor energetice românești. Totodată este şi o oportunitate de dezvoltare a relațiilor la cel mai înalt nivel guvernamental prin inițiativa de creare a unei platforme dinamice de relaționare pentru mediul de afaceri din Europa Centrală și de Est și China, care să avanseze cooperarea între cele două regiuni pe principiile formatului 16+1 în domeniul energetic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *