Risc major de neasigurare a continuității furnizării energiei termice (apă caldă și căldură) pentru unii consumatori casnici! Potrivit ANRE, de la 1 aprilie 2023 sunt locuri de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale producătorilor de energie termică, integral sau partial, care nu vor mai avea asigurată furnizarea gazelor naturale în vederea asigurării continuității furnizării energiei termice către populație.
Motiv pentru care ANRE se grăbește să schimbe legislația în vigoare, un proiect Ordin pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020, fiind în consultare publică în procedură de urgență.
Potrivit acestuia, ANRE a creat un mecanism pentru categoriile de clienţi finali din portofoliu/consum prin care pe perioada aplicării schemei de sprijin aprobată prin OUG 27/2022, pentru perioade consecutive de 12 luni începând cu perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024, Autoritatea numește FUI, dintre cei desemnați deja, pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui producător unde se produce energie termică, pentru situația în care nu au asigurată furnizarea de gaze naturale pentru acoperirea necesarului de consum, integral sau partial. Se va respecta principiul potrivit căruia cantitatea repartizată fiecărui FUI să nu depășească 40% din cantitatea totală de gaze naturale furnizată în regim concurențial clienților finali noncasnici într-o perioadă anterioară de 12 luni de către fiecare furnizor desemnat FUI.
Actuala modalitate de preluare de către un singur FUI a locurilor precizate mai sus, respectiv de către FUI din luna calendaristică alocată conform Clasamentului FUI, poate genera acestuia disfuncționalități financiare majore în desfășurarea activității de furnizare, se precizează într-un document al Autorității. Este necesar să existe predictibilitate, atât pentru FUI cât și pentru PET, se subliniază în respectivul document.
Astfel, alocarea de către ANRE a locurilor de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui PET la FUI pe o perioadă de 12 luni asigură o planificare mai ușoară a procesului de contractare și a cash-flowului, luând în considerare faptul că până la sfârșitul lunii martie OTS alocă cantitățile de gaze naturale din producția internă destinate consumului clienților casnici și PET și că ANRE stabileşte nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale/PET client direct are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare.
ANRE trebuie să implementeze prevederile prezentului proiect de ordin până la data de 31 martie 2023.
Potrivit reglementărilor emise de ANRE, FUI are obligaţia de a furniza gaze naturale clienţilor finali al căror furnizor se află în situaţia de a i se retrage licenţa de furnizare în cursul desfăşurării activităţii sau în orice altă situaţie identificată de ANRE în care clienţii finali nu au asigurată furnizarea de gaze naturale din nicio altă sursă. În concordanță cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, aduse de Legea nr. 357/2022, în luna decembrie 2022 (OUG 27/2022), ANRE a repartizat furnizorilor de ultimă instanță de gaze naturale (PET), locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui producător de energie termică (PET) ajuns în situația de a nu avea asigurată furnizarea de gaze naturale, pentru acoperirea consumului pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023.
•