România are 110.355 prosumatori cu o putere instalată de 1.443 de MW. Date ANRE la finalul anului 2023

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Esential România are 110.355 prosumatori cu o putere instalată de 1.443 de MW. Date ANRE la finalul anului 2023

Numărul prosumatorilor în România este în continuă creștere, într-un ritm accelerat. Potrivit datelor ANRE la 31 decembrie 2023, numărul de prosumatori racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor de distribuție este 110.355. Puterea instalată aferentă prosumatorilor racordați la rețelele electrice ale operatorilor de  distribuție este de circa 1.443 de MW, cât puterea celor două reactoare nucleare de la Cernavodă.

Comparativ, la finalul anului 2022 erau 40.171 de prosumatori, cu o capacitate instalată cumulată de 417 MW.

Reprezentanții ANRE se așteaptă ca în 2024 să se instaleze panouri fotovoltaice cu o putere de peste 1.000 de MW.

ANRE prezintă Situația privind promovarea energiei electrice produse de capacități electrice din surse regenerabile aparținând prosumatorilor la data de 31.12.2023.

Puterea totala instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național este de 18.350 MW.

În prezent, prosumatorii nu plătesc nici o taxă. Directiva 2018/2001 face însă referire la introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiții. Una dintre aceste condiții prevede: “de la 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice a prosumatorilor depășește 8% din puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE, printr-un proces deschis transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabil”.

La acest moment, ANRE nu a dispus o analiză cost-beneficiu, iar președintele George Niculescu a transmis că nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o  „taxă pe soare”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *