La Guvern a avut loc ceremonia de semnare a contractului pentru realizarea Ro-HydroHub, Hub-ul Român de Hidrogen și Noi Tehnologii Energetice, o inițiativă integrată care urmărește să transforme hidrogenul într-un element central al tranziției energetice.
Acest proiect, finanțat cu 130 de milioane de euro din fonduri europene, își propune să valorifice potențialul României în tehnologiile bazate pe hidrogen și să susțină dezvoltarea economiei hidrogenului în țară.
Ro-HydroHub este o inițiativă integrată ce reunește Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea, Universitatea Politehnică București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, alături de nouă IMM-uri partenere. Proiectul vizează dezvoltarea de noi tehnologii și brevete de invenție în domeniul hidrogenului, crearea de locuri de muncă în cercetare, publicarea de lucrări științifice și implicarea studenților și masteranzilor în etapele ulterioare ale proiectului.
„Hidrogenul va fi, cu siguranță, principalul element de tehnologie al viitorului. Acest proiect demonstrează că în România, și în mod deosebit la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, activitatea de cercetare și inovare produce efecte”, a declarat vicepremierul Marian Neacșu.
Prin acest proiect, se va realiza o linie de producție pilot la ICSI Râmnicu Vâlcea, o platformă pentru digitalizarea lanțului de producție al pilelor de combustie cu hidrogen și o facilitate de cercetare la Universitatea Politehnică București. De asemenea, vor fi achiziționate echipamente de ultimă generație în valoare de 51 de milioane de euro.