România, la un pas de infringement. Avertisment de la Comisia Europeană: Plafonarea preţului la gaze pentru industrie este contrară cerinţelor juridice ale UE. Ministerul Energiei așteaptă o comunicare oficială!

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal România, la un pas de infringement. Avertisment de la Comisia Europeană: Plafonarea preţului la gaze pentru industrie este contrară cerinţelor juridice ale UE. Ministerul Energiei așteaptă o comunicare oficială!

Ultima oră: Ministerul Energiei spune că “aşteaptă comunicarea oficială a documentului din partea Comisiei Europene pentru a analiza elementele semnalate de CE şi pentru a începe dialogul specific în astfel de proceduri” (Agerpres).

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze (Regulamentul UE 2017/1938), se precizează într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. Acesta este primul pas al procedurii de infringement. România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei Europene. .

Potrivit CE, cele două directive vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială.

„În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ”, susţine Executivul comunitar.

Experții Deloitte, care au realizat un studiu pentru ROPEPCA ce confirmă impactul negativ semnificativ asupra industriei de gaze au avertizat asupra riscului declanşării unei investigaţii de către Comisia Europeană pe tema unui potenţial ajutor de stat ilegal pentru consumatorii industriali. “Există un risc de ajutor de stat ilegal pentru plafonarea preţului la care consumatorii industriali achiziţionează gazele”, a spus Sorin Elisei, senior expert în cadrul Deloitte, exemplificând poziția Asociaţiei Producătorilor de îngrăşăminte chimice din Europa cu privire la unele state unde preţul gazelor este semnificativ mai mic sau stabilit local. “Nu ştim cum a fost stabilit acest preţ de 68 de lei pe MWh, dar este semnificativ mai mic decât cotaţiile regionale”, a adăugat reprezentantul Deloitte.

Prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, Guvernul a decis plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la gaze pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *