România nu ține pasul cu UE la regenerabile, deși va face ce a recomandat CE la începutul anului trecut. Ministrul Virgil Popescu: Ne-am propus să mărim ținta de energie regenerabilă de la 30.7% la 34%. Cota de regenerabile a UE va crește la 38-40% în 2030

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential România nu ține pasul cu UE la regenerabile, deși va face ce a recomandat CE la începutul anului trecut. Ministrul Virgil Popescu: Ne-am propus să mărim ținta de energie regenerabilă de la 30.7% la 34%. Cota de regenerabile a UE va crește la 38-40% în 2030

Ne-am propus să mărim ținta de energie regenerabilă de la 30.7% la 34%,  a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu. România şi-a asumat atingerea unei ţinte de 30,7% privind ponderea energiei regenerabile în anul 2030. O o țintă de regenerabile catalogată de Comisia Europeană ca fiind “slabă” (ca nivel al ambiției), recomandarea făcută la începutul anului trecut fiind de creștere a nivelului de ambiție pentru 2030 până la o pondere a energiei din surse regenerabile de cel puţin 34% .

 “Ne propunem ca toată energia regenerabilă pe care o instalăm în sistemul național să vină cu back-up de capacități de stocare. Așa vom asigura și echilibrarea sistemului energetic național”, a spus ministrul Energiei, la Gândul Live.

De la intenție la fapte sunt multe de făcut, important este că autoritățile au realizat că trebuie să crească ținta de regenerabile. Recent, într-o altă declarație, ministrul Energiei anunța poibilitatea revizuirii PNIESC şi ţintei de energie regenerabilă în 2023, în funcţie de evoluţia pieţei şi a investiţiilor.

Însă Comisia Europeană are obiectivul ambițios de a crește ținta de energie din surse regenerabile la 38-40% până în 2030, față de obiectivul stabilit de 32%, iar România trebuie să acționeze în această direcție și să decidă mai repede revizuirea țintei de regenerabile. Creşterea acestui obiectiv la nivel european la 38-40% înseamnă dublarea ponderii surselor regenerabile de energie, care acoperă în prezent circa 20% din nevoile de energie la nivelul blocului comunitar, a anunțat euractiv.com. Directiva revizuită pentru energie regenerabilă a Comisiei Europene va fi prezentată pe 14 iulie ca parte a unui pachet mai larg de legi menite să atingă obiectivele climatice actualizate ale UE pentru 2030.

Prin PNRR, se pot aloca pe zona de energie, energie regenerabilă, aproximativ 1.9 miliarde euro. Foarte mulți bani vor merge și în transporturi. Se vor face autostrăzi cu o componentă verde, existând rețele de încărcare pentru mașinile electrice. Eu cred că fiecare componentă din PNRR trebuie foarte bine gândită în perioada următoare, pentru că vrem să trimitem planul pentru a fi aprobat la Bruxelles, a spus Virgil Popescu, la Gândul Live.

Conform PNRR, Guvernul se angajează să promoveze eliminarea  treptată a cărbunelui din mixul energetic și creșterea contribuției din energii regenerabile, sprijin pentru producția de hidrogen și baterii și o reformă a pieței de energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *