România, pregătită să renunțe la importurile de gaze

Publicat pe Categorii Petrol si gaze
Prima Pagina Petrol si gaze România, pregătită să renunțe la importurile de gaze

havrilet

Până la această dată, au fost înmagazinate 2,2 miliarde de metri cubi gaze. “Ne apropiem de iarnă, așa că am stabilit un minim de înmagazinare de 1,7 miliarde de metri cubi. Anul trecut am avut 2,7 miliarde de metri cubi. S-au înmagazinat deja 2,2 miliarde de metri cubi și, dacă ajungem la 2,4 miliarde, putem spune că am asigurat siguranța sistemului”, a precizat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la conferința pe energie a ziarului Bursa.

Pe parcursul iernii există perioade de vârf, când se va apela la piața de echilibrare.”Compania Transgaz are dreptul să gestioneze piața de echilibrare și să importe gaze. Nu putem spune că nu avem nevoie de import de gaze”, mai spune șeful ANRE.

În acest an, România va importa doar 3% din consumul de gaze naturale, însă de anul viitor ar putea renunţa la importuri, întrucât producţia internă ar fi capabilă să asigure integral consumul, a declarat pentru Mediafax preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Potrivit estimărilor ANRE, în 2015 consum va fi mai mic, de 11 miliarde metri cubi de gaze. Motivul este că şase combinate aparţinând InterAgro nu mai funcţionează din aprilie. Acestea consumau circa 2 miliarde metri cubi gaze pe an, explică Havrileţ, citat de Mediafax.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *