România trebuie să mai ramburseze 53,9 milioane euro către UE și BM, în 2015

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic România trebuie să mai ramburseze 53,9 milioane euro către UE și BM, în 2015

România mai are de plătit, în acest an, 53,9 milioane euro către Banca Mondială și Uniunea Europeană, din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor Ministerul Finanțelor Publice /MFP/, transmise la solicitarea Agerpres.

Din această sumă, în luna august vor fi plătite 17,1 milioane euro către Banca Mondială, bani care reprezintă plăți de dobânzi și comisioane, în iunie și iulie neexistând plăți.

De la începutul anului, țara noastră a plătit circa 1,806 miliarde euro către FMI, UE și BM. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost plătită pe data de 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobânzi și comisioane, potrivit Agerpres.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și BM. Prin acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a șapte dintre cele opt tranșe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta tranșă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *