Romanian International Gas Conference: Investitorii insistă pentru un cadru de reglementare adecvat, stabilitate fiscală, condiții de concurență, infrastructuri-cheie și piețe liberalizate

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Petrol si gaze
Prima Pagina Opinii / Analize Romanian International Gas Conference: Investitorii insistă pentru un cadru de reglementare adecvat, stabilitate fiscală, condiții de concurență, infrastructuri-cheie și piețe liberalizate

Având în vedere faptul că România deține un potențial de creștere considerabil raportat la piața regional de gaze, un cadru stabil şi predictibil de reglementare reprezintă o condiție esențială pentru încurajarea investițiilor.  În contextul disputatei OUG 114, reprezentanții companiilor afirmă că România riscă să rateze oportunitatea de a deveni un hub de gaze naturale la nivelul regiunii sud-estice europene. În completare, predictibilitatea este cea care poate contribui substanțial la obținerea independenței energetice a țării noastre.

Franck Neel, Membru al Directoratului, responsabil pentru divizia Downstream Gas, OMV Petrom și președintele FPPG, este de părere că gazele naturale joacă un rol cheie în rezolvarea provocărilor din prezent – creșterea cererii de energie și schimbările climatice. De aceea, merită continuat fluxul de noi descoperiri întrucât acest lucru nu reprezintă oportunități doar pentru companii, ci pentru economie în ansamblu. Pentru ca oportunitățile să se și materializeze, este important să existe un cadru de reglementare adecvat, stabilitate fiscală, condiții de concurență, infrastructuri-cheie și piețe liberalizate.

Cea de a doua ediție RIGC – Romanian International Gas Conference – a reunit miercuri, 13 martie, la București oficiali și experți atât români, cât și pe cei ai statelor membre ale Uniunii Europene pentru a dezbate principalele provocări și oportunități de dezvoltare specifice sectorului de gaze naturale din România și din regiune.

Rolul gazelor naturale în strategiile energetice și cele climatice a fost abordat de reprezentanți din partea Comisiei Europene prin vocea Catharinei Sikow-Magny (DG Energy), a lui Gerd Bommer (Consilier comercial, Secția Comercială a Ambasadei Austriei), Zakonyi Botond (Ambasadorul Ungariei în România), Julian Popov (Goodwill Ambassador pentru Energie și Climă, Bulgaria), precum și a lui Aliki Skliri (Director al Direcției Hidrocarburilor din Grecia).

Subiectul axat pe valorificarea gazelor naturale în prezent și în viitorul apropiat a fost comunicat din punctul de vedere al reprezentanților unor celor mai importante companii din sector, OMV Petrom, Engie și E.ON.

Viorel Toma, Președintele ANPM (Agenția Națională pentru Protecția Mediului), la debutul RIGC – Romanian International Gas Conference, a felicitat inițiativa organizării dezbaterilor la nivel internațional. Acesta susține că dezvoltarea sectorului de gaze naturale pe piața de energie este într-o dinamică de susținere reciprocă, punctând totodată implicarea Ministerului Mediului îndeosebi în derularea programelor pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Oficialul delegat al Ministerului Mediului amintește că, în prezent, concentrația de metan este de două ori mai mare decât în epoca preindustrială. În acest sens, centralele moderne pe gaze naturale reprezintă o parte din soluțiile adecvate pe termen lung, ținând seamă de timpul de construcție considerabil mai mic – media fiind de doi ani comparativ cu cinci ani la cărbune și opt ani în cazul unităților nucleare.

Reprezentantul Ministerului Energie, Secretarul de Stat Iulian Robert Tudorache a adus în atenția celor prezenți că tranziția către o economie decarbonizată nu e ușor de realizat. Cu toate acestea, strategiile de decarbonizare bazate pe gaze sunt mai puțin costisitoare decât cele care au la bază electrificarea.

”România are un mix energetic echilibrat, fapt ce poate oferi industriei sale energetice un viitor durabil. Hidrogenul este un element esențial către energia cu emisii reduse de carbon. În funcție de tehnologia pentru captarea și stocarea carbonului (CCS), hidrogenul are potențialul de a deveni alternativa ecologică a combustibililor fosili.” Secretarul de stat a subliniat faptul că soluțiile dedicate decarbonizării sunt concentrate în jurul a trei piloni: securitate energetică, sărăcie energetică și problemele de mediu specifice fiecărui stat.

Concluziile conferinței redate de către Razvan Nicolescu, Senior Partner Deloitte, au scos în evidență cele două mari provocări care revin sectorului gazelor naturale, prima fiind legată de cererea în creștere și cealaltă cauzată de schimbările climatice. ”Adoptând același comportament ca până acum, nu ne vom atinge țintele asumate pentru 2030 referitoare la schimbările climatice. Este nevoie de schimbări substanțiale. În continuare trebuie să credem în piețe, iar în cazul în care nu există suficientă competiție, atunci va trebui să o creăm. În alte condiții va fi foarte dificil să valorificăm potențialul acestei țări.” a afirmat Răzvan Nicolescu.

Conferința organizată de EPG (Energy Policy Group) în parteneriat cu IOGP (Asociația Internațională a Producătorilor de Țiței și Gaze), FFPG (Federația Patronală Petrol și Gaze, România) și ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, România), prin prezența a peste 150 de experți recunoscuți în domeniu și-a propus să ofere o abordare integrată asupra subiectelor de impact cu care se confruntă industria de energie în momentul de față: legea offshore, ordonanța 114, decarbonizarea sectorului, strategia energetică a țării și proiectul planului național integrat – energie și schimbări climatice 2021-2030.

Dezbaterile integrale pot fi urmărite pe paginile de Facebook: GAZDEROMANIA și Federatia Patronala Petrol si Gaze


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *