S-a încheiat contractul de transport pentru preluarea în SNT a gazelor naturale ce vor fi exploatate din zăcământul Neptun Deep, pe o durată de 17 ani

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential S-a încheiat contractul de transport pentru preluarea în SNT a gazelor naturale ce vor fi exploatate din zăcământul Neptun Deep, pe o durată de 17 ani

S.N.G.N. ROMGAZ informează acționarii și investitorii cu privire la faptul că filiala sa, ROMGAZ BLACK SEA Ltd., a încheiat astăzi, 16 martie 2023, contractul cadru de transport pentru preluarea în Sistemul Național de Transport a gazelor naturale ce vor fi exploatate din zăcământul Neptun Deep.

Contactul cadru de transport gaze naturale a fost încheiat cu operatorul sistemului național de transport gaze, S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A., în urma derulării și încheierii cu succes a unui proces de rezervare de capacitate incrementală în conformitate cu procedura aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.), potrivit raportului Romgaz transmis BVB.

Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Național de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep, se precizează în informare. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.

Și OMV Petrom anunță semnarea contractului de transport cu Transgaz pentru preluarea de gaze naturale din Marea Neagră în Sistemul Național de Transport, prin punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla. Contractul se va derula pe o perioadă de 17 ani și vizează rezervarea de capacitate și prestarea serviciilor de transport gaze naturale. Valoarea contractului este de 1,4 miliarde lei (aprox. 276 milioane euro), pe baza tarifelor de transport aplicabile la data curentă, potrivit unui comunicat tarnsmis de OMV Petrom.

Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042. Pe baza tarifelor de transport aplicabile la data curentă, valoarea contractului este estimată la 276 milioane euro.
Semnarea contractului a avut loc după finalizarea cu succes a procesului de rezervare de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT Tuzla.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a precizat: „Astăzi am făcut un pas important împreună cu partenerii noștri. Credem că Marea Neagră are un potențial semnificativ pentru producția de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 și va avea un rol esențial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiție pentru jumătatea anului 2023, producția urmând să înceapă în anul 2027.”

Ion Sterian, directorul general Transgaz, Christina Verchere, directorul OMV Petrom, și Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, au semnat declarația privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale, la Palatul Victoria, în prezența premierului Nicolae Ciucă.

Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an, a spus Șeful Guvernului.

Premierul a precizat: “Facem astăzi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep…Cu toții ne dorim ca acest proiect de o importanță strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil. Avem în vigoare legea offshore, un cadru favorabil investițiilor în energie, și pregătim, iată, dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră. Documentul ce tocmai a fost parafat are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcția Tuzla–Podișor, cu o lungime de peste 300 de kilometri. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiție va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem.

Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA. La nivelul Guvernului, am făcut toate pregătirile necesare ca acest lucru să se întâmple. Compania Transgaz a semnat contractul de execuție, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiție de către concesionarii de perimetre offshore din Marea Neagră”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *