Romgaz a contestat în instanță raportul Curții de Conturi

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Romgaz a contestat în instanță raportul Curții de Conturi

Romgaz a contestat în instanță opt puncte din concluziile raportului Curții de Conturi pe anul 2015, pe motriv că a respectat și a aplicat corect legislația în vigoare.

Romgaz

„Referitor la raportul Curții de Conturi (pe anul 2015 — n. r.), Romgaz consideră că a respectat și aplicat corect prevederile legale în vigoare referitoare la taxe, impozite, redevențe și ale contractului colectiv de muncă, motiv pentru care a contestat în instanță opt puncte din concluziile raportului, acțiunea fiind în desfășurare. Totodată, compania respectă cu strictețe legislația și reglementările în vigoare și a demonstrat, prin rezultatele obținute, că își desfășoară activitatea bazându-se pe principii de guvernanță corporativă și afaceri sănătoase, îndeplinindu-și obligațiile asumate, atât față de personalul propriu, cât și față de acționari”, susțin reprezentanții Romgaz.

Curtea de Conturi a publicat, pe site, raportul pe 2015, în care se menționează că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a stabilit în mod incorect prețul de referință al gazelor naturale și prin urmare redevențele cuvenite bugetului de stat au fost mai mici cu circa 4,6 miliarde de lei. Practic, Curtea de Conturi cere Romgaz și OMV Petrom,  companiile producătoare de gaze naturale, să plătească 4,6 miliarde lei că ANRM a greșit la calcule! De notat că nu există până în acest moment acțiuni de partea producătorilor privind constatările Curții de Conturi referitoare la redevențe.

Potrivit raportului Curții de Conturi, „Zăcămintele din care a fost extras țiței în perioada auditată, cea mai mare parte (peste 85%), au producții mici, de sub 10.000 tone/trimestru, condiții în care cota de redevență aplicabilă este cea minimă, de 3,5% din valoarea producției. Prețurile de referință ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de către ANRM în perioada auditată și s-au situat sub prețurile de referință care ar fi rezultat în condițiile aplicării pct. II din Anexa la Ordinul președintelui ANRM nr. 98/1998 respectiv ‘ca echivalent valoric și al puterii calorifice pentru un coș de combustibili alternativi, cu cea mai frecvența utilizare în România, cotați pe piață internațională’, cu consecințe în diminuarea cuantumului redevenței cuvenite bugetului de stat cu aproximativ 4,6 miliarde lei”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *