Rompetrol se vrea în insolvență. Cererea companiei, respinsă de Tribunal

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential Rompetrol se vrea în insolvență. Cererea companiei, respinsă de Tribunal

Ultima oră: Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins cererea comapniei Rompetrol de deschidere a procedurii insolvenţei. Reprezentanţii companiei pot formula apel, în termen de şapte zile de la comunicarea hotărârii.

O cerere a Rompetrol SA prin care se solicită intrarea companiei în insolvență a fost înregistrată, în data de 28 mai, la Tribunalul Bucureşti, aceasta având ca termen de analiză – 8 iunie. Potrivit unui comunicat al companiei, Rompetrol SA, o societate netranzacționată, a solicitat Tribunalului Bucuresti deschiderea procedurii de reorganizare a societății, în vederea continuării operațiunilor comerciale derulate atât în România, cât și în străinătate.

Reprezentanții Rompetrol motivează cererea astfel: la sfârșitul anului trecut, societatea a fost obligată, în solidar cu alte persoane fizice, de către Curtea de Apel București la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adaug dobanda legală calculată începând cu data de 05.01.2001. Aspectele avute în vedere de Curtea de Apel București privesc fapte săvârșite în perioada 1999 – 2001, cu mult înainte de anul 2007 când KazMunayGas a devenit acționarul majoritar al grupului de societăți din care face parte și Rompetrol SA, se precizează în comunicat.

Din comunicatul Rompetrol:

După pronunțarea deciziei respective, societatea și-a arătat toata deschiderea în cursul procedurilor legale demarate de autoritățile fiscale pentru identificarea și evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale. Punerea în executare a deciziei respective, inclusiv a dobânzilor legale, care în opinia autoritatilor fiscale reprezinta o sumă de trei ori mai mare decât debitul principal, creează un dezechilibru financiar major pentru societate, având efecte imediate în activitățile sale curente – întreruperea operțtiunilor de profil, a contractelor în derulare, a investițiilor și implicit asupra angajatilor săi.

Menționăm că valoarea totala a investițiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii în dezvoltarea lucrărilor de explorare din România și achiziția de instalatii de foraj necesare extinderii activităților de profil pe plan extern depășește suma de 50 milioane USD. În același timp au fost inițiate demersurile legale pentru punerea în executare a obligațiilor asumate de către fostul proprietar al Grupului Rompetrol în contextul deciziei Curții de Apel București.

Reorganizarea activității Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activităților de foraj sonde petroliere terestre în Maroc, unde societatea a câștigat un contract în 2014 după ce a fost nevoită să își întrerupă activitățile din Libia pe fondul instabilității politice, și în România, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare și producție hidrocarburi.

Precizăm că celelalte activități ale societăților din Grup nu vor în niciun fel afectate de această procedură de reorganizare.

Foto: sursa Mediafax


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *