RWEA anunță WIND OPEN DAY, pe 15 iunie. Ziua porților deschise la parcuri eoliene, RenewAcad și o stație de transformare 400/110 kV

Publicat pe Categorii Eolian, Esential, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Regenerabile Eolian RWEA anunță WIND OPEN DAY, pe 15 iunie. Ziua porților deschise la parcuri eoliene, RenewAcad și o stație de transformare 400/110 kV
  • InvesTenergy este Partener Media

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) organizează a șasea ediție a WIND OPEN DAY, cu ocazia Zilei Internaționale a energiei eoliene, în data de 15 iunie 2023.

Locația principală a evenimentului este Parcul eolian CEZ, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac și Gradina.

Parcul eolian a însemnat o investiție de 1,1 miliarde euro și conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. întreaga capacitate a parcurilor eoliene CEZ a fost pusa în funcțiune la sfarsitul anului 2012. Parcul eolian CEZ cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW, 100 metri înălțime si un diametru al rotorului de 100 de metri. Proiectul a fost dezvoltat în două etape – prima la Fântânele care include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW și cea de a doua în zona Cogealac și Gradina, incluzând 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW.

Cifre care definesc Parcul Eolian CEZ:

• s-au construit 190 km de drumuri de acces;

• 240 fundații pentru construcți cărora s-au utiliizat 103,7 mii metri cubi de ciment si 9900 tone de otel;

• are 140 km de circuit electric subteran de 33 kV (420 km de cablu subteran 33 kV) si 75 km de circuit electric subteran de 110 kV (225 km de cablu subteran 110kV);

• include 7 substații 33/110 kV;

• oferăa acces la rețeua de transport energie electrică prin stația Tariverde 110/400 kV.

Activitatea parcului este gestionată de o echipă de specialșsti, a căror performanță operațională a fost recunoscută în 2021 si de către Biroul Statelor Unite pentru Brevete si Marci care a acordat echipei brevetul de invenție pentru o soluție tehnică care permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene.

Tot în cadrul WOD 6 își deschide portile și RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie (un proiect RWEA-RESS), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. La RESS- cel mai mare centru de pregătire pentru surse regenerabile din Sud-Estul Europei sunt așteptați studenții dornici să îmbrățișeze o carieră în domeniul regenerabilelor.

Participanții vor primi informatii și detalii extrem de interesante și utile despre dezvoltarea, construirea și operarea parcurilor eoliene. Vor vizita apoi Parcul eolian Monsson de la Mireasa 50 MW, iar pasionații de tehnologie vor experimenta vizita la nacela unei turbine.

Participanți WOD 6: reprezentanți ai mass-media, membrii AIEE, studenți de la Facultatea de Energetica-UPB, studenți de la Universitatea Ovidius- Facultatea de Construcții, companii membre RWEA.

Printre momentele pregătite pe parcursul WIND OPEN DAY:

  • Prezentare activitate operare macara, Se va asista la momente din schimbarea palelor sau a unui rotor de la o turbină eoliană sau la montaj macara, în funcție de progresul operațiunii și a stării vremii. Este o activitate complexa care se realizeaza ca mentenanta preventive pentru a minimaliza perioadele de intrerupere. O astfel de actiune dureaza in medie 8 zile, respectiv 3 zile montaj macara si 5 zile demontat rotor, pale, rulmenti si apoi, montaju. Sunt implicate aproximativ 15 persoane in tot acest proces.
  • Vizita si prezentare Sistem de stocare. In Parcul eolian CEZ este prima unitate din Romania de producere energie regenerabila hybrid, adica produce, dar si stocheaza energie, care are acest sistem de stocare independent. Sistemul de stocare a fost implementat in Parcul Eolian CEZ in luna martie 2023. Poate stoca 6 MWh, avand ca principal obiectiv mentinerea unei rezerve de putere (1% din capacitate) pe care o pune la dipozitie sistemului national de transport pentru reglarea frecventei atunci cand este necesar.
  • Vizita Statia de transformare 400/110 kV- Statia de transformare este parte componenta din reteaua electrica si asigura redistribuirea energiei catre sistemul national de transport.

De asemenea, va avea loc un concurs de fotografie cu premii ‘’WOD 6 BEST PICTURE’’.  P1. RWEA (500 lei) ; P2.CEZ (400 lei) ; P3. MONSSON (300 lei).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *