RWEA: Industria eoliană  a generat circa 14% din producția de electricitate săptămâna trecută

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic RWEA: Industria eoliană  a generat circa 14% din producția de electricitate săptămâna trecută

În contextul ultimelor zile, când s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute la scara întregii Românii, iar consumul de energie electrică a înregistrat sporuri considerabile, industra eoliană a demonstrat din nou că este un participant cheie pe piața de electricitate din România, se precizează într-un comunicat transmis de Asociația Română pentru Energie Eoliană – RWEA.

eoliene-iarna-1140x641

În perioada 6-15 ianuarie 2017, când autoritățile au emis coduri galbene și portocalii pe scară largă din cauza vremii rele, în Romania s-au produs 2,15 TWh, din care 1,91 TWh au reprezentat consumul brut de electricitate. În aceeași perioadă industria eoliană a generat 0,30 TWh, ceea ce face ca proporția acestei tehnologii sa fie de 13,83% din întreaga producție de electricitate și de 15,5% în cazul consumului brut de electricitate, potrivit RWEA.

În acest interval industria eoliană a înregistrat variații, cu vârfuri în 6, 7 și 14 ianuarie când peste o cincime din producția de electricitate a României a fost furnizată de această tehnologie. Într-o perioadă cu costuri mari asociate consumului de combustibil fosil, energia eoliană participă la reducerea semnificativă a acestui consum, respectiv a costurilor asociate, oferind sistemului energetic o energie curată, fără emisii de gaze cu efect de sera, susțin reprezentanții RWEA.

Conform datelor furnizate de platforma Electricity Map ( http://electricitymap.tmrow.co ), care oferă în timp real date referitoare la mixul de producție a electricității și a emisiilor de dioxid de carbon asociate, se poate constata că România este comparabilă cu Germania, Marea Britanie și alte țări cu ambiții foarte mari in procesul de decarbonizare.

Astfel, cu politici adecvate și concrete de susținere, considerăm ca România ar putea atinge un mix energetic mai curat și mai ieftin, investiția in surse regenerabile de producție dovedindu-se incă odată o investiție strategică pentru siguranța și buna funcționare a sistemului energetic, concluzionează RWEA în comunicatul său.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *