RWEA lansează primul Cod de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă pentru a susține noul val de investiții

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic RWEA lansează primul Cod de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă pentru a susține noul val de investiții
  • Investitorii vor fi ghidați în procesul de instalare a parcurilor eoliene și solare din România, de la autorizații și relația cu comunitatea până la conectare la rețea și retehnologizare, și să încurajeze dezvoltarea industriilor conexe, pentru a atrage noi jucători în lanțul național de producție și servicii

Pentru a susține noul val de investiții, Asociația Româna pentru Energie Eoliană (RWEA) lansează primul Cod de Bune Practici adresat companiilor producătoare de energie verde, lanțului de valoare asociat, precum și autorităților publice. Evenimentul va avea loc pe 26 mai, în sistem hibrid – fizic la hotelul Marriott și online – în prezența reprezentanților Ministerului Energiei, Senatului României, ANRE, BNR, Consiliului Concurenței, Transelectrica și a celor din organizații internaționale precum WindEurope și PWEA (Asociația Poloneză de Energie Regenerabilă).

Scopul Codului de Bune Practici este să ghideze investitorii în procesul de instalare a parcurilor eoliene și solare din România, de la autorizații și relația cu comunitatea până la conectare la rețea și retehnologizare, și să încurajeze dezvoltarea industriilor conexe, pentru a atrage noi jucători în lanțul național de producție și servicii. Totodată, prin acest document, RWEA extinde colaborarea cu autoritățile publice și propune modalități de integrare a ambițiilor europene în planurile naționale ale României.

“Cu peste 3000 MW instalați, energia eoliană a devenit una dintre sursele majore de energie din țară și anul trecut a reprezentat aproape 14% din energia totală produsă în România. Au rămas, însă, multe de făcut. În 2021 mai multe companii au anunțat o serie de proiecte noi, care se axează pe surse regenerabile,” a declarat Carlo Pignoloni, Președintele CD RWEA.

Planul național publicat de Ministerul Energiei angajează România la instalarea unei capacități de 6,9 GW de energie verde până în 2030, în plus față de cei 4,5 GW deja instalați. Potrivit planului, investițiile totale necesare pentru acest proces de transformare se ridică la mai mult de 22 miliarde de euro (incluzând investițiile în domenii conexe precum rețeaua de transport), un ordin amplu care transformă investițiile în energie curată într-un pilon al dezvoltării economice și al strategiei industriale.

Etapa anterioară de dezvoltare a adus României investiții asociate de peste 8 mld EUR. Potrivit concluziilor Codului de Bune Practici, la momentul respectiv, mediul de afaceri românesc nu era pregătit să absoarbă o pondere semnificativă din valoare creată – dezvoltarea, operarea și mentenanță au fost în general în sarcina actorilor locali însă majoritatea componentelor au fost importate.

Industria a ajuns acum într-un punct de maturitate, iar un obiectiv esențial al noului val este dezvoltarea unui lanț național de producție. Pe de-o parte, parcurile existente au nevoie de lucrări de întreținere din ce în ce mai complexe și se pregătesc pentru operațiuni de re-tehnologizare. În plus, România are nevoie de resurse semnificative (financiare, umane și tehnice) pentru a instala noi capacități. Țara beneficiază de experiența unui centru de formare a tehnicienilor în turbine eoliene la Constanța, care a produs numeroși experți (onshore și offshore) ce servesc atât piața națională, cât și alte piețe europene. În plus, potrivit Codului, în cazul dezvoltării susținute a energiei eoliene din largul Mării Negre, România are un avantaj major datorită portului Constanța, de care producătorii de componente pot profita pentru transport și expediere.

Evenimentul de lansare a Codului de Bune Practici poate fi urmărit și online pe 26 Mai intre ora 10:00 si 12:00.

RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) este o organizație non-profit și vocea sectorului de energie eoliană din România. Asociația reprezintă 90% din cei 3000 MW instalați în prezent în țara noastră, având o structura diversă a membrilor: dezvoltatori, producători de turbine, companii de distribuție, furnizori de servicii, centre de instruire, companii de avocatură, financiare și de consultanță.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *