- Ministerul Energiei a publicat proiectul de OUG
- Se reintroduce obligația pentru producători de a tranzacţiona cel puţin 50% din producţia anuală de energie electrică prin contracte pe pieţele de energie electrică, pe alte pieţe decât PZU, PI şi PE. Sunt exceptate capacităţile de producere din surse eoliene sau fotovoltaice
Guvernul a decis continuarea aplicării măsurilor de sprijin incluse în OUG 27/2022 pentru clienţii finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025, potrivit proiectului de OUG pus în consultare publică de către. Ministerul Energiei. Astfel, prețurile energiei electrice rămân plafonate încă 3 luni, până la 30 iunie 2025, iar prețurile gazelor naturale rămân plafonate până la 31 martie 2026.
Decizia este explicată astfel: Tranziția către piețele liberalizate de energie electrică și gaze naturale să se producă treptat, pentru a evita o destabilizare la nivelul participanților la piață, iar înainte de liberalizare să se poată asigura pregătirea temeinică a măsurilor de sprijin care se vor acorda punctual consumatorilor afectați de sărăcia energetică.

Autoritățile trebuie să elaboreze o metodologie în baza căreia să se stabilească un nou sistem de sprijin pentru consumatorii de energie și gaze. până pe 15 iunie 2025. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are obligația de a elabora, împreună cu alte instituții relevante, o metodologie pentru stabilirea criteriilor de identificare și eligibilitate a consumatorilor de energie în vederea aplicării de măsuri sociale adecvate și/sau sprijin financiar.
Proiectul de OUG prevede efectuarea de plăți către furnizori în valoare de 50% din valoarea solicitată, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare, în limita sumelor disponibile, urmând ca diferență de plată dintre respectiva valoare și valoarea stabilită de către autoritatea națională de reglementare să se efectueze la 10 zile de la primirea notificării din partea ANRE. Procentul de plată privind efectuarea de plăți către furnizori la valoarea de 50% din suma solicitată a crescut față de 40% cât este acum în OUG 27/2022.
Sumele aferente compensaţiilor acordate se asigură prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale şi bugetul Ministerului Energiei din Fondul de Tranziţie Energetică și de la bugetul de stat.
De remarcat este că se va continua plata unei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, așa cum este aceasta stabilită în Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022.
Important!!! Actul normativ include si efectuarea unei modificări a art 28 din Legea nr. 123/2012 a Legii energiei electrice și gazelor naturale, prin includerea unei obligații pentru producători de a tranzacţiona cel puţin 50% din producţia anuală de energie electrică prin contracte pe pieţele de energie electrică, pe alte pieţe decât PZU, PI şi PE. Sunt exceptate de la această prevedere capacităţile de producere din surse eoliene sau fotovoltaice.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă: „Așa cum am promis, am pus astăzi în transparență propunerea Ministerului Energiei privind schema de compensare-plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. În fața instabilității regionale, având în vedere creșterile semnificative de prețuri la energie pe piața europeană, Guvernul României și-a asumat să îi protejeze pe români și să susțină competitivitatea companiilor românești.
Astfel, prețul la energie electrică și la gaze rămâne în aceleași condiții de până acum. La energie electrică, schema se prelungește până la 1 iulie, iar la gaze ea acoperă 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Astfel, facilităm reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna următoare.
Mai mult, am propus măsuri pentru creșterea lichidității pieței prin facilitarea tranzacțiilor între producători și furnizori și o serie de măsuri pentru creșterea transparenței. Toate acestea au scopul de a încuraja concurența pe piață și de reduce prețul energiei”.
Proiectul de OUG poate fi consultat la următorul link: https://energie.gov.ro/proiectul-de-ordonanta-de-urgenta-privind-masurile-aplicabile-clientilor-finali-din-piata-de-energie-electrica-si-gaze-naturale-in-perioada-1-aprilie-2025-31-martie-2026-precum-si-pentru-modificarea/