S-a semnat contractul pentru retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris

Publicat pe Categorii Business, Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic S-a semnat contractul pentru retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris

SN Nuclearelectrica, împreună cu Candu Energy Inc. („CEI”), o companie AtkinsRéalis [SNC-Lavalin Group Inc.] și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, au semnat astazi, 28 noiembrie 2023, un contract în valoare de 781 milioane CAD, având ca obiect furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, anunță Nuclearelectrica.

Semnarea contractului a avut loc la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, Secretar de stat, Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, președintele Consiliului de Administrație al SNN, Bobby Kwon, președinte și director general, CCC, Ian Edwards, președinte și director general, AtkinsRéalis și Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis.

Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

„Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitățile. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standard de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1, precum și a viitoarele două unități CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

“Acest nou contract este un pas înainte pentru Retehnologizarea Unității 1, precum și în cooperarea pe termen lung între România și Canada în domeniul nuclear, care a început acum peste 55 ani. Suntem încântați să ne continuăm relația de afaceri cu Canada, proiectele noastre nucleare reprezentând repere pentru revigorarea industriei nucleare și un pas semnificativ către un viitor energetic curat și durabil cu reactoare nucleare”, a declarat Teodor Chirica, Președintele Consiliului de Administrație Nuclearelectrica. 

„Datele fundamentale de pe piața energiei nucleare arată că va exista o cerere susținută și robustă din partea guvernelor din întreaga lume pentru prelungirea duratei de viață a reactoarelor și pentru construcții noi”, a comentat Ian L. Edwards, președinte și director executiv, AtkinsRéalis. „De la începutul anilor 1970, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale în întreaga lume, iar aproximativ 440 sunt încă în funcțiune. Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfârșitul duratei lor de viață. Având în vedere că se așteaptă ca cererea globală de energie electrică de bază să se dubleze sau să se tripleze, ceea ce echivalează cu o piață pentru peste 1.000 de reactoare noi, există multe oportunități de prelungire a duratei de viață pe care tehnologia noastră CANDU extrem de avansată este bine poziționată pentru a le valorifica, ajutând în același timp Canada să își mențină statutul vital de națiune nucleară de nivel 1.” 

În calitate de licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU și contribuind cu experiența sa unică și know-how în tot ceea ce privește aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRéalis este singura organizație care și-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfășurare în Asia, America de Nord și America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRéalis pentru proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington și Bruce Power.

„Tehnologia CANDU este unul dintre cele mai de succes produse comerciale ale Canadei”, a declarat Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis. „Activează pe scena mondială prin oportunități de export, cum ar fi în România, oferind în același timp o soluție autohtonă pentru nevoile energetice interne în creștere ale Canadei. Reactoarele CANDU sunt una dintre puținele tehnologii de reactoare mari disponibile pentru construcție. Este o tehnologie specială, cu avantaje unice. Folosește uraniu natural ca și combustibil, coproduce izotopi medicali care luptă împotriva cancerului, poate fi realimentată online și se mândrește cu standarde impecabile de siguranță și eficiență în exploatare.”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *