Salvarea CE Oltenia, între voință și putință. Acționarii au aprobat Planul de restructurare. Cine va reuși să îl pună în aplicare?

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Salvarea CE Oltenia, între voință și putință. Acționarii au aprobat Planul de restructurare. Cine va reuși să îl pună în aplicare?
  • Este nevoie de șefi care, la ce presiuni sunt în Gorj, să își asume și să poată duce la îndeplinire o misiune care pare imposibilă

După luni bune de negocieri la toate nivelele (în actuala guvernare): minister, administrație, sindicate,  s-au obținut toate aprobările necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor de restructurare, reorganizare și eficientizare pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia. Acționarii companiei au aprobat, în ședința AGEA din 8 august, Planul de restructurare, reorganizare și eficientizare pe perioada 2016 – 2020 al societății. Urmează partea cea mai dificilă: cine îl va pune aplicare? Este nevoie de șefi care, la ce presiuni sunt în Gorj, să își asume și să poată duce la îndeplinire o misiune care pare imposibilă.

În prezent, conducerea CE Oltenia este asigurată de un director general executiv interimar –  Ilie Ionel, directorul Diviziei Energetice. Ministerul Energiei a demarat, din luna martie, procedura de recrutare de noi directori pentru companiile de stat, printre care și CE Oltenia.

“Pentru CE Oltenia, continuarea procesului de restructurare, reorganizare şi eficientizare este un demers absolut necesar pentru ca societatea să devină profitabilă, viabilă şi atractivă pentru investitori”, se precizează în raportul de aprobare a planului de disponibilizare.

CEoltenia

Interesant este faptul că nu se dorește să se facă public acest Plan de restructurare, reorganizare și eficientizare a CE Oltenia. Pe site-ul companiei lispește exact anexa nr 6 la AGEA din 8 august. Celelalte 8 anexe sunt publice.

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia au aprobat, pe 11 iulie, Planul de disponibilizare pe 2016-2017 revizuit. Acesta prevede 2.000 de concedieri de la 1 august 2016 şi încă 2.000 de la 1 aprilie 2017. Concedierile colective, oricât de bine ar fi decurs negocierile cu sindicatele, înseamnă proteste care afectează activitatea companiei.

Potrivit unor documente prezentate de conducerea CE Oltenia oficialilor Ministerului Energiei, măsurile de reorganizare vizează: închiderea unor perimetre, externalizare activități, se vinde termocentrala Chiscani. Reducerea activității de exploatare a cărbunelui și de producere a energiei electrice, în anul 2016,  se va realiza prin închiderea perimetrelor miniere aferente sectoarelor Seciuri,  Peșteana Sud din cadrul UMC Peșteana, Tehornir; precum și prin trecerea în conservare a perimetrului minier aferent UMC Husnicioara și valorificarea termocentralei Chiscani, prin vânzare prin licitație publică cu strigare. În această lună este prevăzută externalizarea activității de prevenire stins incendii și cea de vulcanizări de la nivelul Diviziei Miniere, se va realiza în 2017.

Totodată, se lucrează la reducerea posturilor de conducere cu un procent de 21%, iar structura organizatorică să fie redimensionată. În paralel, vor fi reduse cheltuielile administrative.

Cum se prezintă capacitățile de producție din energie și minerit

Reprezentanții CE Oltenia au realizat o analiză diagnostic a capacităților de producție din activitatea de energie și din cea de minerit.

  • Sucursala Electrocentrale Rovinari, cu 4 grupuri a 330 MW, este cea mai competitivă având costurile de producție cele mai scăzute dintre toate termocentralele din portofoliul CE Oltenia deoarece livrarea cărbunelui se face direct din cariere;
  • Sucursala Electrocentrale Turceni, cu 6 grupuri de 330 MW, ce au trecut prin diferite stadii de reabilitări/retehnologizări. În perioada următoare, va funcționa cu 4 grupuri, blocul 1 va intra în program de demontare și valorificare, grupul 6 fiind deja demontat. Astfel, grupurile 4,5 și 7 vor fi de bază, în timp ce grupul 3 va funcționa preponderent pe piața de echilibrare;
  • Sucursala Electrocentrale Ișalnița, cu 2 grupuri de 315 MW. Este cea mai veche centrală din CE Oltenia; va funcționa cu grupul nr.7, care a intrat într-un program de retehnologizare din 2009. Grupul 8 va fi închis din decembrie 2019 din cauza costurilor de producție necompetitive, nefiind reabilitat;
  • Sucursala Electrocentrale Craiova – 2 grupuri de 150 MW, care funcționează în cogenerare, sunt cele mai noi din cadrul companiei;
  • Sucursala Electrocentrale Chiscani: s-a decis vânzarea termocentralei, procedura fiind în desfășurare;

Activitatea de extracție a lignitului se realizează pe teritoriul județelor Gorj și Mehedinți, fiind repartizată în 10 perimetre miniere. Cantitatea de cărbune care va fi produsă va fi folosită pentru consumul intern în vederea producerii cantității de energie, au decis reprezentanții companiei, luând în calcul diminuarea numărului clienților tradiționali (CET Arad, CET Oradea, CET Govora, RAAN). Se estimează o scădere a cantității de lignit produsă la CE Oltenia în următorii ani.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *