Saniya Melnicenco, Președintele ROPEPCA: Propunerea abrogării Ordonanței 114 este un semnal pozitiv

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Saniya Melnicenco, Președintele ROPEPCA: Propunerea abrogării Ordonanței 114 este un semnal pozitiv

Deși în vigoare pentru numai câteva luni, măsurile impuse prin Ordonanța 114 au perturbat funcționarea pieței de gaze, ducând la o creștere artificială a prețului nereglementat și au afectat viabilitatea economică a proiectelor de explorare și producție petrolieră

Comunicat ROPEPCA

Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/saniya-melnicenco-presedintele-ropepca-propunerea-abrogarii-ordonantei-114-este-un-semnal-pozitiv/

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) consideră benefică și necesară propunerea Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților privind abrogarea articolelelor care fac referire la domeniul energiei din Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 și speră că același lucru se va întâmpla și în comisiile raportoare. Prevederile din ordonanță plafonează prețul gazelor la producător și introduc o nouă contribuție de 2%, având drept consecințe negative creșterea artificială a prețului nereglementat și reducerea investițiilor. În plus, consumatorii cu adevărat vulnerabili nu sunt protejați prin aceste măsuri, susțin reprezentanții Asociației într-un comunicat.

ROPEPCA a militat pentru abrogarea prevederilor ordonanței aplicabile sectorului energetic din momentul adoptării acesteia, demonstrând constant consecințele sale negative prin opinii ale experților și un studiu de impact independent. Deși în vigoare pentru numai câteva luni, măsurile impuse prin Ordonanța 114 au perturbat funcționarea pieței de gaze, ducând la o creștere artificială a prețului nereglementat și au afectat viabilitatea economică a proiectelor de explorare și producție petrolieră.

Abrogarea prevederilor este o necesitate evidentă și stringentă, reprezentând un prim pas spre întoarcere la normalitate și la reabilitarea încrederii investitorilor în România ca destinație de proiecte în domeniul energetic, precizează ROPEPCA.

Ca sectorul energetic să redevină unul cu adevărat competitiv și diversificat trebuie intergrate mecanisme de piață funcționale și măsuri pentru protecția reală a consumatorilor vulnerabili. De asemenea, este necesară stimularea activității de producție prin actualizarea legislației cu privire la deblocarea operațiunilor petroliere, înlăturarea barierelor birocratice și modernizarea regimului datelor. Prin astfel de măsuri care au impact semnificativ în economia națională se pot atrage investitii noi, se asigură creșterea producției și siguranța aprovizionării consumatorilor, se specifică în comunicat.

„Propunerea abrogării ordonanței 114 este un semnal pozitiv. Este important să ne întoarcem la principii de legiferare realizate cu participarea experților și consultarea mediului de afaceri, care să stimuleze activitatea de explorare si producție pe termen lung și care să diversifice piața de gaze,” spune Saniya Melnicenco, Președintele ROPEPCA.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active. Prin eforturile companiilor din sector, se asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale. Pentru menţinerea constantă a nivelului producţiei de ţiţei şi gaze este nevoie de investiţii semnificative şi de un cadru de reglementare stabil, predictibil şi competitive, susține ROPEPCA.

De la înființarea sa în anul 2012, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (“ROPEPCA”) şi-a propus să fie un promotor al industriei petroliere, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării și competitivităţii industriei. ROPEPCA reunește cele mai active companii din industria: ADX Energy, Amromco, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Sand Hill Petroleum Romania, Stratum Energy, Vermilion Energy, Serinius Energy precum și membrii susținători.

În prezent, membrii ROPEPCA dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de dezvoltare si producție onshore din România, reprezentând pentru anii 2014-2018 investiții cumulate de peste 5 miliarde de euro, contribuții către bugetul de stat de 11 miliarde de euro, dar și crearea și menținerea a 14,000 de locuri de muncă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.