Șase companii petroliere din Bulgaria, acuzate de formarea unui cartel. OMV, Lukoil și NIS activează și în România. Ce spune OMV Petrom despre investigație

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Șase companii petroliere din Bulgaria, acuzate de formarea unui cartel. OMV, Lukoil și NIS activează și în România. Ce spune OMV Petrom despre investigație

Consiliul pentru Protecția Concurenței (CPC) din Bulgaria a anunțat că șase companii petroliere din Bulgaria – Lukoil Bulgaria, Ekto Bulgaria, Shell Bulgaria, NIS Petrol, OMV Bulgaria și Petrol AD – au fost acuzate de formarea unui cartel pentru fixarea unor prețuri ridicate, potrivit Novinite (site de știri), scrie Agerpres. CPC a anunțat începerea a două investigații legate de încălcarea regulilor de concurență pe piața carburanților la data de 18 ianuarie 2016, respectiv 25 februarie 2016.

gaspumpsDintre companiile vizate, OMV, Lukoil și NIS sunt prezente și în România. Inițial, ancheta, declanșată în luna februarie, a inclus și compania Rompetrol, însă aceasta nu se regăsește pe lista companiilor acuzate, relatează Agerpres.

 

„Mai multe cereri de informații au fost primite de la autoritatea de concurenţă și o inspecție inopinată a fost desfășurată în data de 25 aprilie 2016 la sediul OMV Bulgaria OOD. Rezultatul investigațiilor nu a putut fi evaluat și niciun provizion nu a fost înregistrat în acest sens”, se menționează în Prospectul pentru oferta publică secundară prin care Fondul Proprietatea va ceda până la 6,4% din titlurile OMV Petrom. OMV Bulgaria OOD în care OMV Petrom deține 99,90% din acțiuni, împreună cu alți comercianți semnificativi activi în segmentul comerțului cu amănuntul de carburanţi de pe piața din Bulgaria, a fost subiectul investigațiilor CPC din Bulgaria. Sancțiunile pentru încălcările legislaţiei antitrust ajung până la 10% din cifra de afaceri totală a societății în anul financiar anterior deciziei de sancționare, se mai notează în documentul menționat.

Ancheta a fost declanșată după ce CPC a realizat o analiză sectorială care a relevat că aceste companii au menținut prețuri ridicate pentru perioade lungi de timp și nu au reacționat la scăderea cotațiilor petrolului și a prețurilor angro ale produselor petroliere, „ceea ce ar putea fi rezultatul unor practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri de tip cartel”, se precizează în anunțul autorității de concurență din Bulgaria.

Legislația bulgară în materie de concurență (Articolul 15 din Legea de Protecție a Concurenței)interzice „toate tipurile de înțelegeri între entități și asociații de entități, precum și practici concertate între două sau mai multe entități care au ca obiect sau efect prevenția, restricția sau distorsiunea concurenței pe piețele relevante”.

Practicile companiilor au dus, de asemenea, la „eliminarea competiției, ceea ce determină înlăturarea mecanismelor pieței libere și impactează în mod nefavorabil mediul economic și interesul societății”, scrie Novinite.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “Șase companii petroliere din Bulgaria, acuzate de formarea unui cartel. OMV, Lukoil și NIS activează și în România. Ce spune OMV Petrom despre investigație”

  1. Rompetrol (KMG din Kazahstan) nu se regăsește pe lista companiilor acuzate pentru că sunt o companie serioasă, care nu are legătură cu interesele din Rusia și respectă regulile din statele în care activează. Are 5.000 de angajați în România, asigură peste 40% din capacitatea de rafinare a României și acoperă 70% din cererea internă de carburanți. Sunt un partener bun pentru statul român, chiar dacă Guvernul actual face abuzuri și blochează investiții.

  2. Va spun eu de ce Rompetrol nu e pe lista companiilor acuzate – deoarece Kazahstan lucreaza mult cu China, nu cu Rusia – fac investitii comune pe infrastructura si vor sa vina cu bani in Romania. KMG oferă României si Bulgariei o alternativă la petrolul rusesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *