Schemele de sprijin pentru consumatori: 17 modificări legislative în 15 luni! “S-au distrus competiția, lichiditatea în piață, transparența și existența unui preț de referință”. Urluescu, AFEER, prezintă impactul asupra actorilor din energie și efectele resimțite

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Schemele de sprijin pentru consumatori: 17 modificări legislative în 15 luni! “S-au distrus competiția, lichiditatea în piață, transparența și existența unui preț de referință”. Urluescu, AFEER, prezintă impactul asupra actorilor din energie și efectele resimțite

“S-au distrus competiția, lichiditatea în piața energiei, transparența și existența unui preț de referință”, a semnalat Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România.

Referindu-se la schemele de sprijin pentru consumatori, președintele AFEER a prezentat modificările legislative – 17 la număr în decursul a 15 luni. Ce înseamnă asta în cifre? Schimbari categorii de consumatori beneficiari de ajutor (casnici – 5 ori, noncasnici – 8 ori), necesar modificări sisteme informatice ale furnizorilor – 15 ori, modificări la modul de calcul pentru decontarea schemei sprijin – peste 20 ori.

Impactul asupra actorilor din piața de energie:

Taxa producător

• incertitudine pentru viitoare investiții

• expune la pierderi din hedging financiar

Furnizare

• Limitare decontare schemă ajutor

• Nerecunoaștere costuri de furnizare

• Schimbări succesive

• Finanțare scheme suport incertă

Taxa la tranzacționare

• aplicare retroactivă

• taxarea costurilor

• dublă taxare / taxare la sursă

Consumatori

• Neclaritate prevederi OUG

• Birocrație

• Rectificări necesare

Efecte resimțite

-Lipsă competiție la consumatori

-Furnizorii reticenți la a prelua consumatori (limitarea decontării induce pierdere din start)

-Dispariție actori din piață (furnizori activi septembrie 22/septembrie 2019: casnici 49 versus 58; noncasnici 23 versus 34

– De la 1 septembrie nu s-au făcut tranzacții forward pe piață.

Conform OUG 153, Opcom este achizitor unic. Președintele AFEER a prezentat impactul acestei reglementări asupra actorilor din piața de energie. În cazul producătorilor: obligația de a vinde la preț fix prin noua piață fără a ține seama de costuri; prevederi neclare despre profilarea pe termen scurt. Pe piața angros, se remarcă un volum redus de energie, respectiv forțarea cumpărării angros pe termen scurt în detrimentul celei pe termen lung, crește volatilitatea prețului.

În ce privește impactul asupra furnizării, reprezentantul AFEER notează: volumul insuficient pentru acoperirea consumului; obligația de a cumpăra la preț fix, indiferent de nivelul prețului pieței; garantii supraevaluate. Și în cazul operatorilor de transport și distribuție, problema o reprezintă garanțiile supraevaluate.

Președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, a participat, în calitate de Speaker, la conferința „România și piața liberă”, organizată de Oxygen.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *