Se confirmă veștile bune anunțate de președintele George Niculescu. ANRE decide să mențină nivelul tarifelor percepute pentru acordarea de licențe, autorizații și atestări și în 2024. Alte tarife sunt reduse sau anulate. Proiect de Ordin în consultare publică

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Se confirmă veștile bune anunțate de președintele George Niculescu. ANRE decide să mențină nivelul tarifelor percepute pentru acordarea de licențe, autorizații și atestări și în 2024. Alte tarife sunt reduse sau anulate. Proiect de Ordin în consultare publică

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis să mențină nivelul tarifelor stabilite pentru anul 2023 și în anul 2024. Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ANRE se asigură integral din fonduri proprii, venituri care provin din tarife percepute pentru acordarea de licențe, autorizații și atestări, contribuții anuale percepute operatorilor economici reglementați din sectorul energiei electrice și termice și al gazelor naturale, precum și din fonduri acordate de organisme internaționale. Nivelul tarifelor și contribuțiilor se stabilește anual prin ordin al ANRE.

Raportat la estimarea cheltuielilor pe anul 2024 și luând în considerare neînregistrarea unei creșteri a numărului de personal, dar și lipsa unor cheltuieli curente suplimentare anului anterior, în principal, în anul 2024, se menține nivelul tarifelor stabilite pentru anul 2023, se precizează în referatul de aprobare a proiectului de Ordin privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de ANRE în anul 2024, publicat pe site-ului Autorității pentru consultare publică. Singurul element de noutate avut în vedere de către autoritate îl reprezintă taxa specială instituită prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

În considerarea acelorași argumente și raportat la contextul economic din piața de energie, ANRE mai decide pentru anul 2024 că nu se percepe tarif distinct pentru activitatea de analiză documentație. De asemenea, în ceea ce privește tariful perceput operatorilor economici pentru acordarea/modificarea autorizațiilor de înființare și licențelor în sectorul gazelor naturale, acesta a fost stabilit în aceeași manieră cu tariful pentru acordarea/modificarea de autorizații de înființare și licențe în sectorul energiei electrice și termice.

În ceea ce privește contribuția anuală percepută operatorilor economici reglementați din sectorul energiei electrice și termice, în anul 2024, autoritatea percepe un procent unic de 0,1% asupra bazei de calcul a contribuției pentru toți operatorii economici.

Pentru sectorul gazelor naturale, în anul 2024, se menține modul de stabilire și calcul a contribuției astfel cum a fost aprobată în anul 2023. Tot pentru sectorul gazelor naturale, s-a introdus excepția de la plata contribuției anuale bănești a instituțiilor publice din România din domeniile de învățământ și sănătate.

Președintele ANRE, George Niculescu, a anunțat, zilele trecute, că Autoritatea are în intenție eliminarea/reducerea unor tarife pe care le practică. “Vrem să venim în întâmpinarea actorilor din piață care solicită licențe, autorizații, acreditări, și să reducem unele tarife, chiar să anulăm altele. Sper să avem o reacție bună din partea pieței, este pentru prima dată când ANRE face acest lucru”, a spus Niculescu, precizând că în urma acestei decizii, activitatea Autorității nu va fi pericilitată.

Termenul stabilit  pentru primirea propunerilor și observațiilor la proiectul de Ordin ANRE este 11.12.2023.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *