Se dă strigarea! Parlamentarii vin din vacanță dacă Guvernul va adopta ordonanţa privind trecerea ELCEN la Primăria Capitalei

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Se dă strigarea! Parlamentarii vin din vacanță dacă Guvernul va adopta ordonanţa privind trecerea ELCEN la Primăria Capitalei

Ultima oră: Guvernul a aprobat astăzi, 4 august, proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează eficientizarea serviciilor de termoficare. Potrivit ministrului Energiei, Toma Petcu, acesta dă dreptul primăriilor să preia acţiunile deţinute de statul român la societăţile producătoare de agent termic. „Creăm prin această etapă cadrul legal pentru a putea eficientiza serviciile de termoficare pe care le furnizează de regulă primăriile către populaţie. Comanda primăriilor mi se pare mult mai corect aşa, pentru că pe lângă faptul că sunt cei care au legătură direct cu populaţia, cu consumatorul, au şi posibilitatea să atragă fondurile europene pentru modernizarea şi retehnologizarea acestor sisteme de transport şi de furnizare a energiei termice. Ordonanţa dă dreptul primăriilor să preia cu titlul oneros acţiunile deţinute de statul român la societăţile producătoare de agent termic. Avem mai multe situaţii în ţară unde se poate produce acest lucru. Întrucât discuţiile sunt mai avansate la nivelul Primăriei Capitalei, este posibil ca în acest an ELCEN să fie primul model de transfer cu titlu oneros, dar există această posibilitate şi în alte reşedinţe de judeţ, cum ar fi Constanţa, Galaţi, Drobeta-Turnu Severin, adică zone foarte importante pentru noi”, a declarat Toma Petcu în deschiderea şedinţei de Guvern, scrie Agerpres.

Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a decide asupra OUG privind trecerea ELCEN la Primăria Capitalei, dar și altor ordonanțe. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat că în momentul în care Guvernul va adopta ordonanţă de urgenţă cu transferul acţiunilor ELCEN de la statul român către Municipiul Bucureşti sau alte ordonanţe pentru care nu este abilitat, Parlamentul – respectiv Camera Deputaților sau  Senatul – va fi convocat în sesiune extraordinară în cel mult 5 zile, scrie Agerpres.

Citește și: Premierul Tudose cere sesiune extraordinară parlamentară pentru ELCEN

Este posibil astfel ca sesiunea extraordinară să se suprapună cu şedinţa de Guvern din această săptămână, ca Executivul să poată adopta, în această perioadă de vacanţă parlamentară, ordonanțe de urgență.

Potrivit unui proiect de OUG, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Primăria Capitalei ar cumpăra ELCEN la o valoarea mai mare de 716 milioane lei, cât reprezintă valoarea nominală pentru care există un acord din partea Consiliului General al Municipiului București. Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza „la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni”, se prevede în proiect. Pretul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi stabilit prin raport de evaluare de către un evaluator independent, atestat conform legii, ale cărui servicii vor fi achiziţionate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Citește și: ELCEN, profit de 165 milioane lei în primele 6 luni ale anului

La finalul lunii trecute, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea pachetului de acțiuni deținut la ELCEN de Ministerul Energiei (97,5% din capitalul ELCEN) și Romgaz, ce deține restul de 2,5%.

În proiectul de OUG sunt prezentate și alte condiții de plată. Asfel, se prevede ca prețul de cumpărare să fie plătit în rate, eșalonate pe 3 ani, nu pe 5 ani, cât a anunțat primarul Capitalei, Gabriela Firea. În plus, Primăria Capitalei va trebui să dea un avans de 30% din prețul total.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *