Se fură energie! CEZ: 5500 acțiuni în 3 luni

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Se fură energie! CEZ: 5500 acțiuni în 3 luni

Furturile de energie dau bătăi de cap angajaților CEZ Distribuție. În  perioada iulie – septembrie 2016, compania a organizat un număr de 5544 acțiuni pentru prevenirea și combaterea fenomenului de racordare ilegală la rețeaua de distribuție a energiei electrice de către consumatorii casnici. În cele 7 județe în care operează CEZ Distribuție au fost identificate 745 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, potrivit unei informări a companiei.

distributieFenomenul prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale și pierderi de vieți omenești si are impact direct asupra calității alimentării cu energie electrică a consumatorilor, susțin reprezentanții companiei.

Sustragerea energiei electrice din rețeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât și pentru consumatorii din vecinătate. Orice intervenție neautorizată, precum și utilizarea unor instalații improvizate, pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieti omenești și daune materiale semnificative. În plus, consumul fraudulos de energie influențează calitatea serviciilor, determină variații de tensiune și întreruperi ale alimentării cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte încheiate de furnizare a energiei electrice și respectând prevederile legale în vigoare, subliniază CEZ Distribuție.

Sustragerea de energie constituie infracțiune de furt și se pedepseste conform legilor în vigoare. În baza articolului 228 din Codul Penal și a Legii nr. 123/2012 „Legea energiei electrice”, se menționează:

“(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Reprezentanții CEZ Distribuție fac apel la consumatori că este în interesul și beneficiul lor să sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie, sesizările primite din partea clienților, precum și identitatea acestora fiind confidențiale pe tot parcursul acțiunilor de control.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *