Se închid benzinării în Republica Moldova! Plafonul de preț stabilit de ANRE la benzină și motorină nu acoperă costurile operatorilor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Se închid benzinării în Republica Moldova! Plafonul de preț stabilit de ANRE la benzină și motorină nu acoperă costurile operatorilor

Mai multe companii din Republica Moldova au închis benzinăriile, pe motiv că plafonul de preț calculat și stabilit de ANRE la benzină și motorină nu le acoperă costurile. Reprezentanții companiilor susțin că de când se aplică actuala Metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere (motorina şi benzina), situația pe piață s-a agravat. În același timp, criza energetică și războiul din Ucraina au dus la scumpirea resurselor energetice, au mărit costurile de întreținere și exploatare a benzinăriilor.

Într-o întâlnire cu Victor Parlicov, ministrul Energiei, reprezentanți ai mai multor rețele de benzinării au solicitat anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere prin aplicarea unei marje comerciale fixe de către ANRE, motivând că această practică limitează posibilitățile de acoperire a costurilor.

La Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în cadrul ședinței Grupului de lucru “Stimularea și menținerea investițiilor private”, au fost prezenți reprezentanți ai Consiliului Concurenței, reprezentanții industriei petroliere Bemol, Petrom și Rompetrol, membri ai Asociației Investitorilor Străini în Republica Moldova, ai Asociației Businessului European  și Camerei de Comerț Americane în Moldova.

Participanții la ședință au stabilit necesitatea efectuării unor cercetări independente care să prezinte și analizeze situația creată pe piață și să vină cu propuneri privind depășirea provocărilor. Mecanismul de stabilire a prețurilor la produse petroliere, aprobat de Parlament, a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie 2021.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *